Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj: Audit ve společnosti Silnice LK odkrývá porušení zákona, nehospodárnost a zásadní pochybení ve vedení společnosti

11. 11. 2020 | 9:55

Ani druhá dílčí zpráva o stavu akciové společnosti SILNICE LK, kterou včera projednávali krajští radní, nepřinesla pozitivní informace o tom, jak zástupci původního představenstva společnosti hospodařili. Podle auditního šetření mimo jiné docházelo ke zkreslování účetních dat a účetních závěrek, k nákupu techniky v rozporu s platnou legislativou, nezákonnému nákupu pohonných hmot, nepředložení daňového přiznání za rok 2019 nebo neúměrným personálním nákladům pro některé zaměstnance.

silniceLKdetail
archivní foto: FB Silnice LK

„Čím více z auditu víme, tím více jsem rád, že jsem jej inicioval a nenechal se odradit některými názory, že SILNICE LK hospodaří výborně,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták. „Audit nám ukazuje, jak špatně, a co hůř, navíc záměrně špatně, tehdejší vedení společnosti hospodařilo. Netransparentní výběrová řízení na pořizování a opravy techniky, nákup pohonných hmot, materiálu pro zimní a letní údržbu komunikací a v mnoha dalších oblastech můžeme najít zásadní pochybení původního vedení společnosti,“ doplnil Sviták. 

„Předchozí vedení společnosti SILNICE LK nejednalo při správě majetku a zabezpečení své podnikatelské činnosti s péčí řádného hospodáře a nepostupovalo v souladu se zájmy Libereckého kraje. I proto bylo v úterý 10. listopadu podáno trestní oznámení na neznámého pachatele ve věci nákupu pohonných hmot a zvažujeme podání dalších trestních oznámení. Ve společnosti musí v budoucnu nutně dojít k zavedení účinného systému ekonomické kontroly, na jehož tvorbě už nyní pracujeme,“ řekl statutární náměstek Jan Sviták.

Rada Libereckého kraje projednávala v září tohoto roku první dílčí zprávu z „Analýzy efektivity hospodaření a potenciálů optimalizace a zefektivnění hospodaření a procesů Silnice LK, a.s. a auditu vybraných transakcí a smluvních vztahů“. Její výstupy byly natolik závažné, že představenstvo společnosti navrhlo valné hromadě jejich rozpracování a zprávu o přijatých a navrhovaných nápravných opatřeních. Nejpozději do poloviny prosince bude zpracována poslední, třetí dílčí zpráva.

„Chtěl bych ubezpečit občany, že i přes tuto znepokojivou situaci je pod novým vedením společnost provozně i finančně stabilizovaná a bude samozřejmě fungovat zimní údržba silnic a další činnosti společnosti,“ uzavřel Sviták.

LK/Andrea Fulková