Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj opraví za 80 milionů korun bez DPH dva mosty ve Svijanech, práce by měly začít letos v říjnu

17. 06. 2021 | 19:24

Liberecký kraj vypíše veřejnou zakázku na opravu dvou mostů ve Svijanech. Na kompletní rekonstrukci čeká most č. 279-004 přes silnici I/10 a III/27911 a most č. 279-005 přes železniční trať a místní komunikaci. Předpokládaná hodnota stavby je celkem 80 milionů korun bez DPH. Práce by měly začít v říjnu letošního roku a dokončeny by měly být v prosinci 2022.

silnice oprava lk ilustrační foto Žandov
Ilustrační foto LK

„Jedná se o dva mosty, z nichž jeden překlenuje silniční tah z Liberce do Prahy a druhý komunikaci a železniční trať, kterou vedou skrze obec Svijany. Veřejná zakázka je zadávána ve formě design & build. Tento dodavatelský systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí, kdy je potřeba urychlit časový průběh stavebních prací, během nichž se mohou vyskytnout změny zadávacích požadavků. Poprvé jsme si jej vyzkoušeli na právě dokončené rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu, kde jsme díky němu ušetřili více než padesát milionů korun oproti původním odhadům,“ uvedl statutární náměstek pro resort dopravy Jan Sviták.

Lhůta pro podání nabídek pouze v elektronické podobě do otevřeného řízení končí dne 22. 7. 2021 v 10 hodin.

Na letošek má Liberecký kraj na rekonstrukce a opravy silnic zhruba o čtvrt miliardy méně než v loňském roce. Kromě 201 milionů korun z vlastního rozpočtu a státní dotace ve výši 150 milionů má kraj také peníze z evropských fondů, a to zhruba 350 milionů korun. V loňském roce kraj vynaložil na rekonstrukce silnic 928 milionů korun včetně státních a evropských dotací. Od roku 2006 do letoška uvolnil kraj na údržbu svých silnic 4.692.518.000 korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9.071.583.000 korun.

Mezi projekty, které se podaří díky státním finančním prostředkům dokončit, patří například rekonstrukce silnice v Roztokách u Jilemnice, z České Lípy na Kozly či oprava mostu přes potok Cedron nebo řeku Jizeru v Poniklé.  

Za evropské peníze kraj zrekonstruuje například silnici II/292 z Benešova u Semil po křižovatku se státní silnicí I/14 či silnici III/27246 v Křižanech. Dokončit by kraj měl kupříkladu stavbu obchvatu Zákup nebo opravu silnice II/262 Česká Lípa – Dobranov.

LK/Andrea Fulková