Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj posílí o adventních sobotách vlaky na vánoční trhy v Drážďanech. Jejich už 588. ročník odstartoval ve středu

25. 11. 2022 | 16:53

Liberecký kraj posílí o adventních sobotách vlaky na vánoční trhy v Drážďanech. Po dvou letech s covidem se znovu konají bez omezení. Už 588. ročník trhů odstartoval ve středu, Liberecký kraj vzhledem k očekávanému velkému zájmu posílí stejně jako v letech před kroronavirovou pandemií sobotní přímé vlaky z Liberce. První vyjedou v sobotu 26. listopadu, poslední 17. prosince, řekl dnes ČTK za krajského koordinátora dopravy Korid LK Pavel Blažek.

dresdenDe
Foto z www.dresden.de

Pravidelné spojení na trase z Liberce do Německa zajišťuje už 12 let německá společnost Die Länderbahn (dříve Vogtlandbahn). Pod značkou Trilex jezdí z Liberce přes Hrádek nad Nisou a Žitavu do Varnsdorfu. Od roku 2014 zajišťuje také spěšné vlaky do Drážďan. I když na frekventované trase z Liberce do Německa přibylo s německým dopravcem spojů, o adventu to poptávce nestačí, proto se spojení posiluje. V posledních dvou letech ale vlaky nejely - předloni byly kvůli covidu zavřené hranice, loni trhy kvůli omezením úplně zrušili.

Vedle pravidelných přímých spojů, které jezdí o víkendech z Liberce do Drážďan a zpět ve dvouhodinových intervalech, vyjede proto podle Blažka o adventních sobotách, kdy je tradičně zájem českých turistů největší, mimořádný spěšný vlak. Z Liberce bude vyjíždět v 9:10 z Liberce a v 11:11 dorazí na hlavní nádraží v Drážďanech. Odpoledne pojede mimořádný vlak zpět z drážďanského hlavního nádraží v 16:46, do Liberce dorazí v 18:47. "Sami jsme zvědaví, jaký bude letos zájem," poznamenal Blažek.

Další možností, kterou mohou využít i například cestující z Andělské Hory, Bílého Kostela nebo Chotyně, kde spěšný vlak nestaví, je osobní vlak s odjezdem v 7:31 z Liberce, který o adventních sobotách pojede mimořádně také až do Drážďan, na tamní hlavní nádraží dorazí v 9:58. "Cestující, kteří by chtěli spoj využít k cestě do Varnsdorfu, si v Žitavě budu muset mimořádně přestoupit do jiné soupravy směrem na Varnsdorf, protože vlak pojede přímo do Drážďan," dodal Blažek.

Pro cestování na trhy je nejvýhodnější jízdenka Liberec-Dresden-Spezial, která platí pouze ve vlacích Liberec - Drážďany, a to jak o víkendu, tak ve všední dny. Jízdenka pro jednoho dospělého cestujícího a až tři děti přijde na 270 korun, pro dva dospělé a až tři děti na 450 korun, každý další dospělý do maximálního počtu pěti osob si připlatí 200 korun. Jízdenky lze koupit přímo ve vlaku u průvodčího. S novým jízdním řádem od 11. prosince ale jízdenky zdraží - jeden dospělý cestující s až třemi dětmi pak zaplatí 290 korun, každý další dospělý si ale stejně jako teď připlatí 200 korun.

čtk