Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj posílí o víkendu autobusové spoje do Bedřichova. Chce předejít opakování kolapsu dopravy

13. 01. 2021 | 11:30

Liberecký kraj posílí o víkendu autobusové spoje do oblíbeného rekreačního střediska Jizerských hor v Bedřichově na Jablonecku. Vedení kraje chce předejít opakování kolapsu dopravy, jaký středisko postihl minulý víkend. V sobotu i v neděli musela policie na několik hodin uzavřít příjezdové komunikace do Bedřichova, protože parkoviště byla plná. Pokud se lidé chtějí kolonám vyhnout, měli by využít veřejnou dopravu, řekl dnes ČTK náměstek libereckého hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

bedrichov parkoviště 4
Ilustrační foto, Artur Irma

Bedřichov má na čtyřech parkovištích více než 500 míst pro automobily, další místa k parkování nabízejí teď místní penziony a hotely, které musely kvůli koronavirovým opatřením zůstat zavřené. Přesto to o víkendu nestačilo, kdo si nepřivstal, hledal parkovací místo marně. Auta zablokovala místní silnice i příjezdové komunikace, autobusy přitom jezdily poloprázdné. Vzhledem k novému sněhu a výraznému zlepšení podmínek pro běžkaře v horách očekává kraj o víkendu ještě větší nápor na horská střediska. "Připravili jsme proto ve spolupráci s Koridem LK posílení spojů tak, že kapacita může být až dvojnásobná," doplnil Sviták.

Kolaps dopravy v Bedřichově je ale každoročním jevem. Už před dvěma lety proto koordinátor veřejné dopravy v kraji Korid LK výrazně zvýšil počet spojů na autobusové lince 145 z Liberce do Bedřichova a Janova nad Nisou. Ve všedních dnech jezdí šestkrát denně, o víkendech je spojů dokonce 21. Cestující z Liberce mohou navíc využít linku MHD 18, která zhruba jednou za hodinu jede až do Bedřichova. "Cestující s libereckou lítačkou mohou jet až do Bedřichova zadarmo," řekl ČTK ředitel Koridu Jiří Hruboň.

Z Jablonce nad Nisou do Bedřichova a Hrabětic lze navíc využít autobusy linek 101 a 121. Další autobusové spoje - linky 650, jezdí z Frýdlantu přes Raspenavu, Hejnice a Bílý Potok na Smědavu, kde je další nástupní místo Jizerské magistrály. "Z Liberce je možné se tam pohodlně dostat vlakem a přestoupit na skibus na Smědavu," řekl Hruboň. Další nástupní místa na Jizerskou magistrálu s parkovišti jsou také na Jizerce, v Hraběticích, Josefově Dole nebo u přehrady Souš.

čtk