Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj rozdělí 152 milionů korun z loňského roku do dopravy a na investice ve školství

09. 04. 2021 | 14:10

Liberecký kraj rozdělí dalších 152 milionů korun, které ušetřil v loňském roce. Hlavní část půjde do dopravy a také na investice ve školství. Bezmála 14 miliony korun posílí kraj i rozpočet zdravotnické záchranné služby, kde náklady stouply v souvislosti s koronavirovou pandemií a také kvůli zvýšení mezd. ČTK o tom dnes informoval náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Nejsou to první peníze, která kraj letos rozděluje. Už v únoru rozdělil téměř 315 milionů korun z loňských vyšších daňových příjmů, dvě třetiny šly do dopravy.

silnicehradek3
Archivní foto, Artur Irma

"Ušetřené finanční prostředky putují na konkrétní investiční záměry a projekty v různých oblastech. Počítáme i s rezervou na případná další krizová opatření a přípravu plánovaných akcí financovaných z evropských zdrojů. V roce 2019 ušetřil kraj 236 milionů korun, vloni jsme si ušetřené peníze kvůli krizovým opatřením z důvodu koronaviru ponechali jako železnou rezervu," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj podle něj sice loni nějaké peníze ušetřil, letošní rozpočet bude ale napjatý. "Budeme asi v červnu ještě řešit náklady v některých resortech. Není úplně jasné, jak budou dofinancovány sociální služby, ani odměny v záchranných službách," dodal hejtman.

Podle Miklíka dokázal Liberecký kraj loni i navzdory zvýšeným nákladům spojeným s koronavirovou pandemií ušetřit díky vhodnému výběru dodavatelů, kontrole odvedené práce nebo rušení zakázek. "Požadavky resortů na rozdělení přebytku byly, jak to zpravidla bývá, o několik desítek milionů vyšší. Abychom neohrozili vyrovnanost rozpočtu, nemohli jsme uspokojit žádosti ve všech oblastech," řekl hejtmanův náměstek.

Bezmála 41 miliony korun posílil kraj rozpočet dopravy. Peníze jsou určené na údržbu silnic, úpravu cyklostezek, ale také na výkupy pozemků pro plánovanou druhou silnici do průmyslové zóny. Část peněz je určena na financování regionální autobusové a železniční dopravy, kde ztráty na tržbách v souvislosti s covidovými restrikcemi překročily za první čtvrtletí 25 milionů korun. Ještě o něco více, téměř 46 milionů korun, půjde do obnovy školních budov, ale také na podporu sportu. Zhruba deseti miliony ale posílil kraj i rozpočet sociální oblasti.

čtk