Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj v příštím roce počítá s příjmy 4,388 miliardy korun, výdaje budou o 545 milionu vyšší. Schodek pokryjí peníze, které získal letos navíc

30. 11. 2022 | 5:00

Liberecký kraj počítá v příštím roce s příjmy bezmála 4,388 miliardy korun, výdaje budou o 545 milionu korun vyšší. Schodek pokryje kraj penězi, které získal letos navíc na daních a úrocích. Podle rozpočtu, který dnes schválilo krajské zastupitelstvo, dostanou přidáno příspěvkové organizace, víc peněz půjde i do dopravní obslužnosti. Hlavním důvodem vyšších výdajů je očekávaný růst nákladů na energie, ale také zvyšování mezd, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který dnes návrh rozpočtu zastupitelům předkládal.

KrajParkhaus2FBLK
Archivní foto objektů Libereckého kraje. Na volné ploše se aktuálně staví parkovací dům.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj stejně jako v minulých letech konzervativní rozpočet s příjmy a výdaji 3,84 miliardy korun. Počítal s daňovými příjmy 3,349 miliardy korun, aktuálně jsou podle údajů z rozklikávacího rozpočtu téměř o 590 milionů korun vyšší. "Rozpočet na příští rok je rekordní, je o více než miliardu vyšší než ten letošní, navýšili jsme očekávané daňové příjmy na základě vývoje v tomto roce o 770 milionů korun, i když predikce vývoje na příští rok není snadná," řekl Miklík.

Do rozpočtu na příští rok už podle Miklíka zapojili 405 milionů z letošních vyšších daňových příjmů. "Letošní hospodářský výsledek bude proto o těch 405 milionů nižší, odhaduji, že bude kolem nějakých 300 až 350 milionů korun," doplnil hejtmanův náměstek. Už loni podobně kraj do rozpočtu na letošní rok zapojil přes 300 milionů z loňských daňových příjmů, hospodaření přesto skončilo v přebytku bezmála 700 milionů. Zhruba dvě třetiny zapojil kraj v lednu do rozpočtu, zbylou třetinu nechal kvůli rostoucím nákladům na energie v rezervě.

Rostoucí ceny energií a také pohonných hmot jsou důvodem výrazného posílení rozpočtů příspěvkových organizací, víc peněz půjde také do veřejné dopravy. Zatímco letos rozdělil kraj svým školám, zařízením sociálních služeb, muzeím a dalším organizacím 1,277 miliardy korun, v příštím roce to bude 1,835 miliardy, to je zhruba o 44 procent víc. Podobný bude nárůst v dopravě, kde kraj zvýšil rozpočet o 361 milionů na 1,179 miliardy korun.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet 3,84 miliardy korun, aktuálně už ale příjmy přesáhly 14,32 miliardy korun, výdaje jsou zatím zhruba o 2,5 miliardy nižší. Důvodem vyšších příjmů je novela zákona o sdílených daních, díky níž dostává kraj víc peněz, ale také dotace pro školství a sociální služby, které ale účty kraje jenom "protékají". Víc peněz získal Liberecký kraj také z evropských a státních fondů na své projekty.

čtk