Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj zdraží od listopadu jízdné v regionální dopravě, důvodem jsou rostoucí náklady spojené s růstem mezd řidičů

14. 08. 2019 | 14:20

V Libereckém kraji zdraží od listopadu jízdné v autobusech a vlacích regionální dopravy. Důvodem jsou rostoucí náklady spojené s růstem mezd řidičů, ale také s vyššími cenami dopravců. Pokud kraj nechce dopravu redukovat, musí ceny jízdenek zvýšit. I tak pokryje navrhované zdražení jen polovinu zvýšených nákladů na dopravu, zbytek bude muset zaplatit kraj. Cestující se tak budou na nákladech na dopravu podílet zhruba z 35 procent, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Nádraží 2019-06-10 Liberec L6-L61
Foto: LK

"Populární to není, ale udělat to musíme. Shodli jsme se, že budeme ten systém každé dva roky vyhodnocovat a budeme k velké změně jízdních řádů vždy v prosinci rozhodovat, zda se ceny budou zvyšovat o inflaci," doplnil hejtman. Nejvíce podle něj zdražení teď v listopadu pocítí cestující na středně dlouhých trasách, na kterých jezdí nejvíc lidí.

Třeba z jízdné z České Kamenice přes Kamenický Šenov a Prysk do Nového Boru zdraží o čtvrtinu, z 16 na 20 korun. Z Liberce do Jablonce přijde cesta místo 25 korun na 30, při platbě krajskou kartou Opuscard ale zaplatí cestující jen 26 korun. Hejtman proto doporučuje platit ve veřejné dopravě krajskou kartou, kdy jízdné přijde zhruba o pětinu levněji a odbavení je rychlejší než při placení hotově.

Veřejná doprava v Libereckém kraji přijde podle odhadů v letošním roce bezmála na 737 milionů korun a bude zhruba o 15 milionů dražší než loni. Z toho přes 406 milionů představují náklady na železniční dopravu a zbytek je doprava autobusová. Navíc kraj přispívá dalších 18 milionů korun na tramvajové spojení mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou. "V příštím roce ale stoupnou náklady proti letošku o dalších 60 milionů korun," doplnil náměstek pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Pokud by kraj chtěl náklady snížit, musel by ustoupit z nároků na kvalitu nebo zrušit nejméně vytížené spoje. "Touto cestou ale jít nechceme," dodal.

čtk