Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská hygienická stanice i Liberecký kraj přijaly v souvislosti s koronavirem preventivní opatření

26. 02. 2020 | 20:00

AKTUALIZOVÁNO: Na dnešní společné schůzce si zástupci Libereckého kraje, Krajské hygienické stanice v Liberci a složky Integrovaného záchranného systému dohodli další postup v prevenci proti výskytu koronaviru. V souvislosti s dalším šířením onemocnění COVID-19 v Evropě také projednali opatření na území Libereckého kraje.

V prvé řadě Krajská epidemiologická komise („komise“) doporučuje omezit cestování do oblastí s komunitním výskytem onemocnění COVID-19, mezi které jsou aktuálně zařazeny Čínská lidová republika, Jižní Korea, Hong Kong, Irán, Itálie (regiony Benátsko, Lombardie Emilia – Romagna a Piedmont), Japonsko, Singapur a dále doporučuje pečlivě zvážit jakoukoliv cestu do zahraničí.

V případě návratu občanů z oblastí s komunitním výskytem do ČR a zdravotních potíží či s rizikovým kontaktem (např. návštěva zdravotnického zařízení při úrazu apod.) komise doporučuje telefonicky kontaktovat lékaře/epidemiologa KHS LK, který rozhodne o postupu v každém konkrétním případě tj. případné nařízení karantény, vyšetření nebo izolace.

I v případě nepřítomnosti zdravotních potíží doporučujeme po návratu z výše uvedených ohnisek nákazy omezit návštěvy a společenské aktivity jako např. kulturní či sportovní akce, a to po dobu 14 dnů.

Komise doporučila opatření poskytovatelům zdravotní péče především způsob ochrany zdravotníků a režim zajištění pacientů s respiračními infekcemi, s ohledem na to, že pro zvládnutí epidemie je tato oblast nejvíce riziková a současně klíčová. „Zdravotní personál by byl případnou nákazou ohrožen mezi prvními. Je proto důležité, aby měli dostatek ochranných zdravotnických pomůcek,“ vysvětlil MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek pro resort zdravotnictví.

Na jednání epidemiologická komise probrala také, jak informovat občany o tom, aby se naučili a dodržovali základní hygienické návyky. Tyto pokyny budou distribuovány mj. starostům obcí, na úřady, do škol, do zdravotnických a sociálních zařízení, dopravním podnikům, zaměstnavatelům apod. „Občané by se měli co nejefektivněji věnovat prevenci a dodržovat hygienická pravidla, jako zakrývat si ústa při kašli nebo si správně mýt ruce,“ dodal MUDr. Sobotka.

Podstatnou částí jednání komise byla i příprava na situaci, kdyby se stávající pohotovostní fáze přeměnila v ČR na epidemickou či pandemickou. Stejně tak byla projednána příprava potřebné lůžkové kapacity, která je pro tento účel připravena i v rámci krizového plánování kraje.

Základní opatření, které může udělat každý k prevenci šíření onemocnění koronavirem (COVID-19) je dodržování základních hygienických pravidel - časté mytí rukou vodou a mýdlem, nedotýkání se očí, nosu a úst neumytýma rukama; vyhnout se úzkému kontaktu (do 1 m) s osobami, které mají akutní respirační infekci; zůstat doma, pokud máte příznaky i mírné akutní respirační infekce; při příznacích respirační infekce dodržovat respirační etiketu, tj. zakrývat si ústa a nos při kašlání a kýchání kapesníkem, a ten po použití odhodit do odpadu, v případě, že nemáte kapesník, použít předloktí,“ doporučuje MUDr. Jana Prattingerová, epidemiolog KHS LK a pokračuje: „Pokud máte teplotu, kašel a potíže s dýcháním, zůstaňte doma a telefonicky kontaktujte svého praktického lékaře. Lékaři sdělte, zda jste v posledních 14 dnech před prvními příznaky onemocnění cestoval v oblasti s výskytem koronaviru nebo zda jste byl v kontaktu s nemocným koronavirem.

Se složkami Integrovaného záchranného systému komunikujeme. V tuto chvíli nevidím žádný důvod k panice. Chtěl bych doporučit občanům, aby se chovali jako v případě chřipkové epidemie. Pokud jim nebude dobře a budou mít kašel či rýmu a nebyli v žádném z ohnisek nákazy, bude lepší, aby raději zůstali doma v klidovém režimu a odpočinuli si. Jestliže v ohnisku nákazy byli, během své cesty do zahraničí, měli by telefonicky kontaktovat svého lékaře anebo Krajskou hygienickou stanici v Liberci,“ dodal hejtman Martin Půta.

LK/Filip Trdla   

Nemocnice v Libereckém kraji mají omezené zásoby roušek

Největší nemocnice v Libereckém kraji mají omezené zásoby roušek, jejich doplnění komplikuje nedostatek tohoto materiálu na trhu.

V kraji byla v domácí karanténě zatím jedna žena, jež přišla v Německu do kontaktu s nemocným. Test u ní byl negativní. Žádné příznaky nemoci neměla.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) uložil podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemocnicím, aby se kvůli nebezpečí koronaviru předzásobily ústními rouškami na čtyři měsíce dopředu. Vojtěchova výzva se podle Babiše týká státních nemocnic. Rouškami by se podle něj ale měly předzásobit i nemocnice krajské. "Dosud jsme měli pocit, že zásoby roušek máme dostatečné, na čtyři měsíce to ale není. Ani v nemocniční lékárně aktuálně nejsou, je zcela vykoupená. Další by měly přijít v pátek," řekl ČTK Václav Řičář mluvčí Krajské nemocnice Liberec, která je největším zdravotnickým zařízením v Libereckém kraji. Ve frontě dnes stáli lidé v nemocniční lékárně v České Lípě. "Skupovali hlavně roušky a dezinfekci," řekla ČTK mluvčí českolipské nemocnice Kateřina Amrichová. Pro zdravotníky podle ní nemocnice zásobu má. "Výrazným způsobem jsme zásobu navýšili, ale nikdo nedokáže odhadnout, na jak dlouho vystačí, aktuálně se roušky koupit prakticky nedají," dodala. Podobně se pro ČTK vyjádřila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová. I tam mají zásoby omezené, jejich doplnění komplikuje nedostatek tohoto materiálu na trhu.

čtk