Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská podpora na sociální péči by měla nově jít i do soukromých a městských zařízení. Příspívat všem je spravedlivý princip

05. 02. 2020 | 14:19

Krajské peníze by do budoucna měly jít všem poskytovatelům sociálních služeb bez ohledu na to, kdo je provozovatelem nebo majitelem konkrétního zařízení. Příspěvky by tak měla dostat i soukromá či městská zařízení. Příspěvku od kraje by se měly dočkat například nový soukromý domov pro seniory v Liberci - Vratislavicích nebo DD a domov pro klienty se zvláštními potřebami Sychrov.

DDvitani jara krejciho 2celek
arcchivní foto

Podporu z krajského rozpočtu by mělo získat i Alzheimer centrum, které staví turnovská radnice. Na tiskové konferenci konané po jednání Rady kraje to oznámil hejtman Martin Půta (SLK) s tím, že příspěvky všem, bez rozlišování, kdo zařízení vlastní či provozuje, je spravedlivý princip.

Na zajištění chodu sociálních služeb pro seniory, zdravotně postižené nebo sociálně slabé a další potřebné skupiny obyvatel dostane na letošní rok Liberecký kraj od státu celkem 728.532.845 korun. To je o zhruba 280 milionů méně, než pro organizace kraj požadoval. Přidělená částka představuje 73 % původní žádosti.

Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky (MPSV) informovalo Liberecký kraj o výši neinvestiční dotace pro sociální služby 10. ledna letošního roku. Požadavek kraje o dotaci ze státního rozpočtu na rok 2020 přitom činil 997.286.217 korun. Dotace bude rozdělena mezi 113 poskytovatelů 218 sociálních služeb s tím, že část finančních prostředků si ponechá Liberecký kraj jako rezervu pro další žadatele.

„Počítáme s tím, že v roce 2020 budeme ještě navyšovat kapacitu krajské sítě sociálních služeb. To je důvod, proč si Liberecký kraj ponechá na další dotační řízení rezervu,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro sociální oblast Pavel Svoboda. „Věřím, že částka poslaná od ministerstva práce a sociálních věcí není konečná a že nám ministerstvo v rámci dofinancování v průběhu roku pošle ještě další peníze. V případě, že by byly některé služby výrazně podfinancovány, bude potřeba hledat další zdroje,“ dodal Svoboda. Na financování sociálních služeb se v posledních letech podílejí také obce, Liberecký kraj a drobní dárci a sponzoři.

Jako každý rok bude MPSV kraji přidělenou neinvestiční dotaci vyplácet ve dvou splátkách. Reálná alokace pro příspěvkové organizace sociálního resortu Libereckého kraje na daný rok činí 304.760.000 korun. Mezi ostatní subjekty, poskytující sociální služby, které jsou součástí Základní sítě sociálních služeb Libereckého kraje, bude rozděleno 345.121.000 korun.

„V podstatě se nám opakuje situace z minulého roku, kdy jsme o dofinancování sociálních služeb od státu žádali dodatečně. Věřím, že se těm nejslabším ze společnosti další podpory nakonec dostane. Doufám proto, že se k řešení stát postaví zodpovědně,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Z původního počtu 221 služeb bylo podáno 140 žádostí na služby sociální péče, 66 žádostí na služby sociální prevence a 15 žádostí na odborné sociální poradenství. Tři sociální služby nevyhověly kritériím vyhlášení dotačního řízení, protože nejsou součástí Základní sítě sociálních služeb 2020 a byly z dalšího hodnocení vyřazeny. Sociálních služeb tak zůstalo 218.

LK/Filip Trdla, aro

Dotace bude rozdělena mezi 113 poskytovatelů 218 sociálních služeb, část peněz si kraj ponechá jako rezervu pro další žadatele. Sám Liberecký kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb téměř pro 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Na provoz svých příspěvkových organizací dává letos kraj přes 144 milionů korun, o deset milionů víc než loni. Dalších deset milionů šlo z krajského rozpočtu na předfinancování sociálních služeb na začátku roku.

"Nově chceme vyhlásit druhé kolo dotační výzvy. Rádi bychom navýšili počet lůžek v pobytových službách a také některé další sociální služby, které v tuto chvíli v některých místech nejsou zajištěny," doplnil hejtman. Prioritou kraje je podle něj zvýšení počtu lůžek v domovech se zvláštním režimem a v domovech seniorů dohromady v letošním roce zhruba o 80 lůžek. U služeb podle něj není důležité, zda je poskytovatelem soukromý subjekt, nezisková organizace nebo třeba obec, klíčové je službu zajistit. Kraj podle Půty nebude financovat celou kapacitu, ale přispívat na část.

I Liberecký kraj počítá podle hejtmana s investicemi do rozšíření kapacit svých pobytových zařízení. Připraveno je rozšíření Domova pro seniory ve Velkých Hamrech na Jablonecku. "První etapa je připravená a druhá se projektuje, myslím, že je tam navýšení o 80 lůžek, kterého bychom rádi dosáhli v příštích dvou letech," řekl Půta. Doal, že kraj také připravuje výstavbu domků pro postižené v Liberci, Nové Vsi u Chrastavy, Hodkovicích nad Mohelkou nebo v Raspenavě. "My se teď jako kraj chceme zaměřit na služby, které neumí zajistit úplně každý, jako jsou právě služby pro postižené," dodal liberecký hejtman.

čtk