Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská rada bude mít dál devět členů. Vítězní Starostové dostanou pět míst včetně postu hejtmana, Piráti a ODS získají po dvou radních

27. 10. 2020 | 16:35

Krajská rada v Libereckém kraji bude mít dál devět členů jako v posledním volebním období. Vítězní Starostové pro Liberecký kraj dostanou pět míst včetně postu hejtmana pro lídra Martina Půtu, Piráti a ODS získají po dvou radních. Vyplývá to z koaliční smlouvy, kterou ve středu odpoledne podepíší lídři všech tří stran v zahradě Oblastní galerie v Liberci. ČTK o tom dnes informovala mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Koalice bude mít pohodlnou většinu 32 mandátů z 45 v libereckém krajském zastupitelstvu.

Liberecky-kraj-04
Foto: Mad

Statuárním náměstkem hejtmana by měl být Jan Sviták, který stejně jako v minulém volebním období povede rezort dopravy. Náměstkem hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch bude Květa Vinklátová, která rezort také poslední čtyři roky vedla. Náměstkem hejtmana zůstane i Petr Tulpa, který stál poslední čtyři roky v čele rezortu školství. Teď bude ale zodpovídat za sociální věcí stejně jako v letech 2012 až 2016. Nováčkem bude radní Jiří Ulvr, který dostane na starost hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova.

Piráti by podle dohody měli získat místo náměstka hejtmana pro ekonomiku, majetek, investice, veřejné zakázky a informatiku pro svého lídra Zbyňka Miklíka, a také radního pro životní prostředí a zemědělství pro Václava Židka. Občanští demokraté by měli podle koaliční smlouvy obsadit místo náměstka hejtmana pro školství, mládež, tělovýchovu a sport, kterým bude frýdlantský starosta Dan Ramzer. Jeho kolega starosta Jilemnice Vladimír Richter získá místo radního pro zdravotnictví.

Starostové v Libereckém kraji vyhráli volby potřetí v řadě. Hlas jim dalo 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti mandátech. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, která má tři zastupitele. Vládní ČSSD ani komunisté se do zastupitelstva nedostali. Druhé ANO, které bylo v minulém období součástí krajské koalice, tentokrát skončí v opozici.

čtk