Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajská silnice z Černous na Boleslav musela být kvůli velké vodě uzavřena, v Hejnicích u jezu spadla opěrná zeď

23. 05. 2019 | 13:35

AKTUALIZOVÁNO, PŘIDÁNA FOTOGALERIE: Po rozednění ukázala večerní havárie opěrné zdi jezu u Dělňáku svou podobu. Uvidíme jak to bude vypadat po opadnutí velké vody. Povodí Labe hlásilo v noci, že dnes dopoledne dorazí zjistit stav," napsal hned ráno na FB starosta Hejnic Jaroslav Demčák. V Hejnicích konečně, po 28 hodinách, přestalo pršet. "Takže nic nebrání rychlejšímu klesání hladiny Smědé," doufá starosta.

povoden19cernousy4
Foto: Artur Irma. J. Demčík a HZS

Již od včerejšího dne byly na nohou na Frýdlantsku dobrovolné jednotky, pravidelně prováděly monitoring vodních toků. Kolem jedenácté večer došlo i na pytlování, kdy se voda v Předláncích blížila ke garáži a jednomu obytnému domu. Použito bylo 200 pytlů, dalších 150 měli hasiči v záloze. K žádnému zaplavení obytných budov ani evakuaci nedošlo. Zdroj: HZS

V Libereckém kraji platí pohotovost jen na Smědé v Předláncích

V Libereckém kraji platí pohotovost už jen na Smědé v Předláncích na Frýdlantsku. V noci tam řeka dosáhla třetího stupně, když překročila hranici 240 centimetrů. Aktuálně tam ale hladina klesla na 231 centimetrů a dál opadá. Řasnice ve Frýdlantu klesla před 07:00 na první povodňový stupeň. Voda se na Frýdlantsku vylila jen do luk, zaplavené jsou dvě silnice třetí třídy z Černous na Boleslav a na Ves. ČTK o tom informovala mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová.

"Na Frýdlantsku dobrovolné jednotky přes noc pravidelně prováděly monitoring vodních toků. Došlo i na pytlování, když se voda v Předláncích blížila ke garáži a jednomu obytnému domu. Použito bylo 200 pytlů, dalších 150 měli hasiči v záloze. K žádnému zaplavení obytných budov ani evakuaci nedošlo," doplnila Štrauchová. Hasiči také přes noc vyjížděli k několika popadaným stromům u Jablonného v Podještědí a Svoru.

Foto: HZSV Libereckém kraji prší už od úterý, nejintenzivněji ale v Jizerských horách, kde jen za středu spadlo kolem 100 milimetrů srážek, což je 100 litrů na metr čtvereční. Nejsilnější srážky naměřila stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde za dva dny spadlo 143 litrů vody na metr. Naopak téměř bez deště je Českolipsko, třeba v Mimoni nebo Stráži pod Ralskem spadlo za dva dny sotva deset milimetrů srážek. Stále platí varování meteorologů před deštěm zejména v oblasti Jizerských hor a Krkonoš.

Písek pytlovali v noci také hasiči ve Frýdlantu, ani tam ho ale nemuseli použít. V Hejnicích se vylil rybník u lesnické školy, podle informací z obce se ale drží zatím na pozemku a nezasahuje ani blízkou železnici. Na místě zatím drží i zborcená stěna jezu za Dělnickým domem a nijak dramaticky nepostupuje ani rozebírání svahu vodou do přilehlé zahrady. I v Hejnicích řeka klesá, a pokud nezačne znovu intenzivně pršet, měla by se situace postupně uklidňovat. Hasiči a obec zatím zůstávají v pohotovosti.
 

Uzavřená musela být krajská silnice III. třídy z Černous na Boleslav

Hladiny řek v části Libereckého kraje  zvedly silné deště, druhého povodňového stupně dosáhla Smědá v Jizerských horách a prvního Kamenice v Plavech na Jablonecku. Uzavřená musela být odpoledne krajská silnice III. třídy z Černous na Boleslav na Frýdlantsku. Je tam asi 30 až 40 centimetrů vody, uvedl pro ČTK starosta příhraniční obce Miroslav Richter. V Hejnicích na Frýdlantsku spadl na jednom jezu kus opěrné zdi. Hasiči během dne odstraňovali jen několik popadaných stromů.

Foto: HZSV Černousích dosáhla Smědá druhého povodňového stupně, stejně jako v třítisícových Hejnicích. "Nevíme, kolik toho ještě spadne, a jak se bude chovat řeka. Stále doporučujeme ostražitost, hlavně u vodních toků," uvedl starosta Hejnic Jaroslav Demčák (Za lepší Hejnice). Začínají se podle něj naplňovat koryta i dalších menších toků, komplikací může být i spadlá opěrná zeď jezu za Dělnickým domem. "Když nebude stoupat voda, tak to snad vydrží," dodal starosta.

Na většině území Libereckého kraje prší už od úterý, nejintenzivněji ale v Jizerských horách. Za posledních 24 hodin tam spadlo přes 80 milimetrů srážek, což je 80 litrů na metr čtvereční. Nejintenzivnější srážky naměřila stanice na Smědavě v Bílém Potoce, kde už napršelo přes 100 milimetrů. Naopak téměř bez deště jsou třeba Mimoň nebo Stráž pod Ralskem na Českolipsku, ale také některé oblasti v Podkrkonoší.

Podle starosty Hejnic se hladina Smědé držela během dne na pomezí prvního a druhého stupně. Třetí povodňový stupeň v Hejnicích vyhlašují, když Smědá dosáhne 180 centimetrů, i na této úrovni se ale podle Demčáka drží v korytě. Dnes dosáhla zatím maxima v 8:30, kdy byla hladina ve výši 163 centimetrů. Večer byla zhruba o deset centimetrů níže. "Připravené jsou pytle s pískem, které v případě potřeby rozvezeme," dodal Demčák. Extrémní srážky hrozí podle výstrahy meteorologů v Libereckém kraji do čtvrtečního rána v okolí Frýdlantu, Jablonce nad Nisou, Jilemnice a Tanvaldu.

Hasiči během dne odstraňovali v kraji jen několik popadaných stromů na podmáčeném terénu. "Situaci ale nadále sledujeme," dodala krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

čtk, FB