Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krajský radní Vladimír Richter už není starostou Jilemnice, nového starostu budou volit i ve Frýdlantu a Studenci 

25. 02. 2021 | 14:31

Novým starostou Jilemnice je od středečního večera David Hlaváč (ODS). Ve funkci nahradil svého spolustraníka Vladimíra Richtera, který rezignoval kvůli souběhu s funkcí krajského radního pro zdravotnictví. ČTK to dnes potvrdil Richter. Podle něj tím splnil slib daný loni na podzim po krajských volbách.

jilemnice veteranyMad1
Foto: Mad

"Rozhodnutí bylo v rámci vyjednávání krajské koalice. Tam jsem se zavázal jako každý další starosta, byli jsme čtyři, že nejpozději od 1. července letošního roku nebudu starostou ani uvolněným členem jakéhokoliv orgánu na obci," řekl.

Starostou Jilemnice se stal Richter po podzimních komunálních volbách na podzim 2018, od loňského prosince vykonával tuto funkci jako neuvolněný. S rezignací čekal do doby, než bude mít Jilemnice schválený roční rozpočet. "Abych nikoho nového nehodil do rozbouřené řeky," uvedl Richter. Rozpočet ve výši zhruba 200 milionů korun městské zastupitelstvo schválilo ve středu, podle Richtera je únorový termín pro Jilemnici obvyklý. Richter zůstane v Jilemnici v pozici radního.

Nového starostu budou letos do června kvůli souběhu s krajskou funkcí volit ještě zastupitelstva ve Frýdlantu na Liberecku a Studenci na Semilsku. Starostou Frýdlantu je Dan Ramzer (ODS), který je zároveň krajským radním pro školství. Ramzer nyní funkci starosty vykonává jako neuvolněný. Starostou ve Studenci je jako uvolněný Jiří Ulvr (Starostové pro Liberecký kraj - SLK), který je v kraji radním pro hospodářský a regionální rozvoj, evropské projekty, územní plánování a rozvoj venkova. Souběh funkcí už vyřešil krajský náměstek pro dopravu Jan Sviták (SLK), který už není starostou Prysku na Českolipsku.

V kraji vládne koalice SLK, ODS a Pirátů, ve 45členném zastupitelstvu má většinu 32 mandátů. Podle koaliční smlouvy je od 1. července 2021 funkce hejtmana, náměstků a členů rady kraje neslučitelná s výkonem funkce starosty, primátora nebo uvolněného člena jakéhokoli orgánu obecní samosprávy. Koalice se na tom dohodla na základě zkušeností z minulého volebního období, kdy byla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO) zároveň starostkou České Lípy.

čtk