Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krakonošův divadelní podzim nabídne ve Vysokém nad Jizerou tradičně nabitý program

18. 09. 2021 | 17:37

líží se oblíbená Národní přehlídka venkovských divadelních souborů Krakonošův divadelní podzim. Letos se koná již 52. ročník a je věnován 150 letům ochotnického spolku Přemysl z Vysokého nad Jizerou.

krakonos 2016 irma
Archivní foto, Artur Irma

Krakonošův divadelní podzim je národní přehlídka venkovských divadelních souborů z České republiky pořádaná každoročně vždy na podzim ve Vysokém nad Jizerou. V letošním roce proběhne v dřívějším termínu, od 24. 9. do 2. 10. 2021.

„Velmi oceňuji organizátory, kteří neúnavně každoročně po desetiletí organizují tento svátek ochotnického divadla. Každý den festivalu je divadlo ve Vysokém plné a nadšení z lidí doslova tryská,“ chválí přehlídku Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přehlídka je určena především venkovským souborům na podporu tradice a specifiky ochotnického divadla, zahrnující rovněž kulturní a společenský život v menších sídlech do 5 tisíc obyvatel. Představují se zde soubory, které vzešly z krajových soutěží.

Během jednoho týdne projde divadlem zhruba na pět tisíc návštěvníků majících možnost shlédnout až 20 představení 11 inscenací. Kvůli protipandemickým opatřením ale letos nebudou představení pro školky a školy. Naopak nebudou scházet instalované výstavy, například věnované již zmíněnému výročí ochotnického spolku Přemysl ve Vysokém.

Návštěvníci se mohou těšit na tradiční vítací ceremoniály na městě i před divadlem, rozloučení se soubory, společenské večery, posezení s přáteli před loutkovou scénou a samozřejmě závěrečný bál Sejkorák, kterému předchází slavnostní závěr přehlídky s oceněním jednotlivých výkonů v mnoha kategoriích včetně vyhlášení vítězné inscenace, která je pak nominována na Jiráskův Hronov.

Aby splnila protipandemická opatření, bude letošní přehlídka mírně omezena. Pro návštěvníky bude k dispozici testovací stan.

Vyhlašovatelem přehlídky je Svaz českých divadelních ochotníků za finančního přispění Ministerstva kultury ČR, Libereckého kraje a města Vysoké nad Jizerou, které je zároveň spolu vyhlašovatelem KDP. Pořadatelem je občanské sdružení Větrov, úzce spolupracující s divadelním spolkem Krakonoš, v jehož budově i sídlí. Během roku se k přípravě přehlídky pravidelně scházejí dobrovolní zástupci všech institucí podílejících se na přehlídce.

LK/Blanka Freiwilligová