Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Křišťálové údolí otevírá brány. Kam návštěvníky zavede v Českém ráji?

17. 10. 2019 | 11:46

Blíže představit turistům i obyvatelům kraje to, co proslavilo region po celém světě, má za cíl unikátní projekt s názvem Křišťálové údolí — Crystal Valley. Dokládá, že staletá tradice výroby šperků, skla a bižuterie je stále živá.

skloUpeceMad
archivní foto: Mad

Poprvé otevře své brány Křišťálové údolí o víkendu 26. a 27. října a nabídne dva dny otevřených dveří v téměř 50 sklárnách, ateliérech, muzeích a školách v Českém ráji, Jizerských horách, Lužických horách a Krkonoších. První ze série pozvánek míří do Českého ráje.

„Šperky, zlatnické i bižuterní, by měly být ozdobou každé ženy. V našem kraji vznikají pod rukama šikovných řemeslníků a výtvarníků v takové šíři, že si vybere skutečně každá. A bylo by tou nejlepší vizitkou Křišťálového údolí, kdyby to byl právě pro dámy z našeho regionu přirozený každodenní doplněk,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Železný Brod

Šperkařská dílna Stefany má historii téměř stoletou. Zájemci si budou moci během prohlídky vyzkoušet jeden z procesů brusičského řemesla, vyrobí si jednoduchý šperk a dostane se jim i rodinných příběhů. Dveře svého ateliéru otevře také Pavlína Čambalová, rytečka skla, která také učí rytí a pořádá workshopy po celém světě. Sklářské studio Oliva Glass představí svou tavenou plastiku, šperky a mozaiku. Nahlédnout bude možné také do společnosti MISAMO, jejímiž produkty jsou autorské bižuterní šperky a originální skleněné šperky z vinutých perlí.

Zpracování skla se věnuje i společnost Detesk. V rámci hodinové prohlídky se návštěvníci seznámí se základními technologickými postupy, jejichž prostřednictvím se skleněné trubice nebo tyče promění v technické, ale i dekorativní výrobky. Rozsáhlou a stále doplňovanou sbírku železnobrodského uměleckého skla od roku 1920 pak přibližuje Muzeum a galerie firmy Detesk a v podnikové prodejně si lze zakoupit originální dárky včetně speciálních dárkových lahví, jichž je firma zároveň největším světovým výrobcem.

Další zájemce přivítá Městské muzeum v Železném Brodě, jehož expozice přibližuje historii výroby skla v Železném Brodě od poloviny 19. století do současnosti. Další část expozice představuje činnost železnobrodské sklářské školy, první české sklářské školy založené v Železném Brodě roku 1920. Současnou uměleckou sklářskou tvorbu a zároveň unikátní technologii skleněné tavené plastiky, která se zrodila v Železném Brodě, zastupuje galerie děl světoznámých sklářských výtvarníků Jaroslavy Brychtové a Stanislava Libenského. Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská představí výstavní sál s prezentací prací žáků, aulu s projekcí, laboratoř oboru Technologie skla a školní sklářskou huť, kde budou prezentovány horké techniky zpracování skla.

Turnov

V Muzeu Českého ráje v Turnově si mohou návštěvníci akce prohlédnout sbírku drahých kamenů a v podzemní Klenotnici pak luxusní historickou kolekci šperkařských prací ze sbírky turnovské střední uměleckoprůmyslové školy. V Turnově se nalézá rovněž firma Jewstone, jež produkuje malé série šperků s převážně přírodními kameny; k vidění zde bude ukázka výroby šperků od grafického návrhu až po hotový klenot.

Světově uznávaní umělci, autoři bankovek, zlatníci i kováři jsou absolventy turnovské Střední uměleckoprůmyslové školy a Vyšší odborné školy, jejíž kořeny sahají do roku 1884. Zaměřuje se hlavně na šperky z drahých kovů, na drahé kameny, umělecké kovářství, umělecké odlévání kovů a rytí kovů. Na Vyšší odborné škole se pak studenti věnují restaurování památek z kovů; vznikala zde například kopie českých korunovačních klenotů.

Mírová pod Kozákovem

Firma Parsi je ateliérem výtvarnice Kamily Parsi, která tvoří skleněné autorské šperky, dekorace a vánoční ozdoby již od roku 1997; zabývá se replikami historického skla, tvorbou svítidel a skleněných ozdobných špendlíků.

Více informací o projektu Křišťálové údolí naleznete na webových stránkách www.crystalvalley.cz či na facebookovém profilu Visit Crystal Valley.

LK/Jan Mikulička