Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Krkobusem po nejvyšších českých horách, cyklobusem na Jizerku nebo do Českého ráje

10. 06. 2019 | 12:00

Cyklistická sezóna je již v plném proudu a společnost BusLine ji opět v letošním roce podporuje cyklobusy, na které si už všichni sportumilovní příznivci zvykli.

cyklobusBL1uvnitř
Foto: BusLine

Šlápnout do pedálů tedy nemusí už ze svých domovů, ale naopak se do srdce Krkonoš, Jizerských hor i Českého ráje dostanou díky pohodlným turistickým linkám, které již několik let BusLine provozuje.

Krkonošské cyklobusy a oblíbené linky na Zlaté návrší

Tradiční páteřní linka „KRKOBUSU“ (= KRKOnošský CykloBUS) letos poprvé vyjela v sobotu 1. června 2019 na trasu Harrachov – Rokytnice n. J. – Jilemnice – Vrchlabí – Janské Lázně – Pec p. S. – Pomezní Boudy v 7:00 z Harrachova a zpět v 16:50 z Pomezních Bud.

Tato páteřní (červená) krkonošská cyklolinka 990 pojede o víkendech a svátcích až do 29. září 2019 a o prázdninách i v pracovních dnech. Během září pak pojede také každý čtvrtek až do 26. 9. 2019.

Dopravu po stejné trase v opačném směru (ráno z Pomezních Bud a odpoledne z Harrachova) zajišťuje ARRIVA VÝCHODNÍ ČECHY, která navíc mezi Pomezními Boudami a Vrchlabím přidá v září nově každý pátek ranní a odpolední pár spojů v obvyklých časech kmenových spojů, tedy v 7:35 a v 16:50 z Pomezních Bud a v 9:10 a 18:25 z Vrchlabí.

Od 1. června až do 29. září je denně k dispozici cyklobus na žluté lince 947 z Jilemnice na Mísečky.

Až do 28. října denně jede také pravidelný turistický autobus z Horních Míseček na Zlaté návrší, ke kterému každý den o prázdninách a o víkendech i během září přijede pár spojů z Rokytnice a o víkendech hlavních prázdnin pak i dva páry spojů na lince 995 Jilemnice - Zlaté návrší – Rokytnice - Harrachov, žel. stanice.

Foto: BusLine

Českorajské cyklobusy a nové turistické spoje na Sychrov

Cyklobusy v Českém ráji v letošní sezóně doznaly velkých změn. Až do 29. září 2019 jsou nejprve o víkendech a v průběhu letních prázdnin i v pracovních dnech v provozu 4 páry spojů denně na páteřní (červené) lince 391 Turnov – Vyskeř – Hrubá Skála – Troskovice – Prachov – Jičín.

V průběhu letních prázdnin budou o víkendech zajištěny dva páry spojů denně na modré lince 591 Semily – Kozákov – Rovensko p. Tr. – Troskovice, návazně na spoje kmenové linky.

ČSAD Liberec pak nově zajistí cyklobusové spoje z Liberce přes Turnov do Sobotky, které nahradí naši původní žlutou cyklobusovou linku 392. Místo zrušené zelené cyklobusové linky 592 budou od 9. června nově přepravovat kola i víkendové spoje dvou linek:

864 Turnov – Klokočí - Železný Brod,

342 Turnov - Malá Skála - Jablonec nad Nisou, kde bude navíc zajištěn jeden nový pár spojů (ve 12:30 z Jablonce n. N. a ve 14:30 z Turnova).

Turistickou novinkou pak jsou i tři nové víkendové páry spojů Turnov-Sychrov na lince 363, které turisty svezou od rychlíků z Prahy na sychrovský zámek a zpět.

Foto: Pavel Charousek

Cyklobusem z Jablonce n. N. do Bedřichova a Turnova i na Jizerku

Od 1. května do 29. září 2019 jezdí o víkendech a svátcích cyklobusy na trase Liberec – Bedřichov – Jablonec n. N. – Turnov (cyklobus na Bedřichov). Během hlavních prázdnin pak jede jeden pár spojů (8.30 hod. z Jablonce nad Nisou směr Bedřichov, Liberec a v 9:35 hod z Liberce opačným směrem) i v pracovní dny.

O víkendech a svátcích do 29. září 2019 jezdí i cyklobus na trase Jablonec n. N. – Bedřichov – Josefův Důl – Albrechtice - Tanvald – Kořenov, Jizerka (cyklobus na Jizerku).

O víkendech a svátcích hlavních prázdnin pak na Jizerku navíc pojede i ranní pár rychlospojů, který cyklistům nabízí možnost svižného přímého spojení mezi Jabloncem nad Nisou a Jizerkou přes Lučany nad Nisou a Smržovku (v 8:30 z Jablonce). 

Podrobné jízdní řády naleznete na webových stránkách www.busline.cz.

Ilustrační foto

TZ