Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kurzy pro začínající řidiče začnou na Autodromu Sosnová už na konci ledna

16. 01. 2022 | 16:17

Už na konci ledna začnou na Autodromu Sosnová u České Lípy kurzy pro začínající řidiče do 24 let, jde o součást projektu Start Driving. Liberecký kraj už podobné kurzy podporuje více než deset let, i díky tomu jsou pro začínající motoristy zdarma. První kurz se uskuteční 30. ledna, řekl dnes ČTK za organizátory Jan Polák, ředitel Týmu bezpečnosti. Začínající řidiči patří podle něj dlouhodobě k nerizikovějším, každoročně zaviní kolem 10.000 dopravních nehod.

auto řidička
Ilustrační foto

Zájemci se mohou na kurz přihlásit na webových stránkách www.autodrom.cz. Čeká je jízda s učitelem v reálném silničním provozu, při které si rozšíří znalosti, jak ovládat vozidlo a jak řešit konkrétní dopravní situace. Na polygonu si vyzkoušejí krizové situace, jako je průjezd zatáčky, brzdění v různých rychlostech a na různých površích nebo jak se vyhnout nečekaným překážkám. Součástí kurzu jsou přednášky dopravních policistů, kteří budou s mladými řidiči mluvit o konkrétních nehodách, příčinách jejich vzniku a jejich ne vždy šťastných koncích. "Mladí řidiči nemívají problém s řízením auta, rozumově chápou, proč je potřeba dodržovat zásady bezpečného chování na silnicích. Problémem je však nedostatek zkušeností," doplnil Polák.

Podle předsedy Asociace autoškol Aleše Horčičky je optimální se na podobný kurz přihlásit zhruba rok po získání řidičského průkazu. "To je ta ideální doba, kdy žák má už nějaké zkušenosti a tady je může porovnat s tím, co mu chceme připomenout. V Rakousku je to nastavené exaktně, tam musí na kurz do roka od řidičáku každý," řekl. Horčička v České Lípě provozuje autoškolu, kterou ročně projde zhruba tisícovka studentů. Jen autoškola ale podle něj nestačí. Českolipští absolventi například nemají zkušenosti s pohybem na dálnici, na tu nejbližší mají přes 50 kilometrů a při jízdách v autoškole se na ni nedostanou.

Liberecký kraj zorganizoval kurzy bezpečné jízdy pro začínající motoristy poprvé v roce 2010, postupně se rozšířily i do dalších regionů. Projekt Start Driving se inspiroval v Rakousku, kde jsou podobné kurzy pro absolventy povinné. Poprvé nabídl bezplatné kurzy pro začínající řidiče mladší 24 let předloni, kdy jimi prošla tisícovka absolventů autoškol, zájem byl ale podstatně vyšší. Loni už se na polygonech po celé České republice uskutečnilo 72 kurzů pro začínající řidiče a také kurzy pro učitele autoškol nebo zodpovědné rodiče. Celkem jimi podle Horčičky prošly více než 3000 lidí, z toho přes 2500 mladých začínajících řidičů.

čtk