Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvalita vody přírodních koupališť v kraji zůstává dobrá, ale jsou místa, kde se vyskytují sinice

20. 08. 2020 | 9:47

Kvalita vody v přírodních koupalištích v Libereckém kraji je i ke konci sezony většinou výborná. Poslední známé výsledky z kontrol hygieniků ukázaly, že se zhoršila jen v rybníku Bažantník u kempu v Sedmihorkách v Českém ráji a na koupališti v Mimoni na Českolipsku. Vyplývá to z údajů na webu Krajské hygienické stanice v Liberci.

koupáníDeti2
ilustrační foto

Za zhoršenou kvalitou vody v Bažantníku jsou sinice, hygienici nedoporučují koupání v rybníku citlivým lidem, mezi něž patří těhotné ženy, děti nebo alergici. Lidé by se měli navíc po koupání osprchovat. Kvalitu vody hodnotí hygienici na pětiškálové stupnice stupněm tři.

To samé platí kvůli sinicím už delší dobu také pro dvě jezera na Českolipsku, Hamerské a Máchovo. Zhoršené kvalita vody v jezerech ale lidi od koupání neodrazuje, v obou letoviscích není zvýšený výskyt sinic v jezeře nic neobvyklého. "Co se týče pláží, v červenci i v srpnu je rozhodně vyšší návštěvnost než loni," řekl dnes ČTK Vladimír Reichert ze společnosti Regata Máchovo jezero. Firma provozuje na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku dvě z pěti pláží. Reichert odhaduje, že oproti loňsku může být návštěvnost vyšší o 15 až 20 procent.

Na přírodním koupališti v Mimoni má voda sníženou průhlednost, což značí mírně znečištění. Kvalita vody je na stupni dva a pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů po koupání je velmi nízká. Mírně zhoršenou kvalitu má obdobně jako Mimoň také přírodní koupaliště v Nedamově a Zákupech na Českolipsku a Harcovská přehrada v Liberci.

Zákaz koupání neplatí pro žádné z 36 vodních ploch v Libereckém kraji, které jsou pod pravidelným dohledem hygieniků. Na stupni čtyři a tedy nevhodné ke koupání je od začátku sezony pouze přírodní koupaliště v Chrastavě u Liberce. Jde o dlouhodobý problém kvůli kolísavé kvalitě vody ve Vítkovském potoce, který koupaliště napájí.

čtk