Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Laické defibrilátory v posledních třech letech pomohly v kraji zachránit život více než 50 lidem

15. 02. 2022 | 5:51

Liberecký kraj nakoupí pro hasiče a policisty dalších 19 defibrilátorů a také 25 baterií, pokračuje tak projekt, který jen v posledních třech letech pomohl v kraji zachránit život více než 50 lidem. Na pořízení takzvaných laických externích defibrilátorů (AED) přispěje kraj zdravotnické záchranné službě bezmála milionem korun, řekl ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla.

defibrilátorPČR
ilustrační foto: www.policie.cz

"Defibrilátory umístěné na veřejná místa, ale i do vozidel policistů, hasičů nebo například horské služby již mnohokrát pomohly zachránit lidský život. Jsem proto rád, že můžeme podpořit nákup dalších externích defibrilátorů a rozmístit je v dalších lokalitách. V této poslední fázi projektu bude umístěno patnáct přístrojů na policejní služebny, třeba do Českého Dubu nebo do Hodkovic nad Mohelkou a čtyři k jednotkám dobrovolných hasičů, mimo jiné do Rovenska pod Troskami," doplnil krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Laické defibrilátory výrazně zvyšují šanci na přežití v případě srdečních obtíží a bezvědomí. Projekt jejich nákupu spustila záchranná služba ve spolupráci s Libereckým krajem v roce 2016. V prvních dvou etapách záchranáři pořídili 80 přístrojů a proškolili personál. Defibrilátory vozí nejen policisté a strážníci, ale i profesionální a dobrovolní hasiči, horská služba a jsou také třeba v hotelu na Ještědu, v bufetu na Knajpě, na Hřebínku, na Vosecké boudě, Vrbatově boudě nebo na Dvoračkách, jeden AED přístroj je i v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

V Libereckém kraji bývá podle záchranářů ročně kolem 400 případů zástavy srdečního oběhu, záchranná služba má ale jen 14 základen, a tak se na místo dostává v průměru do osmi až devíti minut od zavolání. Ve 40 procentech případů ale tato doba může přesáhnout deset minut. "S každou minutou se přitom snižuje šance postiženého na přežití o sedm až deset procent," řekl ČTK mluvčí záchranné služby Michael Georgiev.

Díky vybavení policistů a hasičů se podle Georgieva doba, kdy se k postiženým dostane pomoc, výrazně zkrátila a díky zkušenostem zásahů přibývá. "Velmi dobrou zkušenost máme hlavně s hlídkami Policie ČR, které se pohybují po kraji a defibrilátory mají v autech," dodal. Jen za poslední tři roky byly přístroje použité v 900 případech. Přístroje patří záchranné službě, která je podle Georgieva zapůjčuje a zajišťuje nejen školení posádek, ale také servis defibrilátorů a případnou výměnu baterií.

čtk