Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Ledoví muži přišli letos do Libereckého kraje v plné síle. V Jizerkách leží sníh, technika je v pohotovosti

12. 05. 2020 | 7:34

Jizerské hory zasypal sníh a sociální sítě zaspaly fotografie zasněžené krajiny. Je 12. května a bílé stráně jsou, po sérii téměř letních dní, hodné zaznamenání. Už včera nasněžilo na Karlově, dnes se do bílého rána probudili na Jizerce či na Bedřichově. Nejobsáhlejší zprávu o květnové bílé peřině podal na svém FB profilu hejtman LK.

jizchalupa2
ilustrační foto

Martin Půta na FB napsal: "Slunečné, ale také mrazivé a zasněžené květnové ráno na Jizerce. Ledoví muži přišli letos do našeho kraje v plné síle. Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu se během přechodu výrazné studené fronty ochladilo na řadě míst zhruba o 20 °C a teplota klesla i slabě pod bod mrazu. Třeba na Jizerce je tak právě teď -2,3 °C.

Fronta kromě citelného ochlazení přinesla i vydatné srážky, které byly postupně od vyšších poloh sněhové, silné bouřky a silné nárazy větru. Jedny z nejsilnějších nárazů v zemi naměřily stanice v Jablonné v Podještědí (20,7 m/s) a Český Dub, Modlibohov (20,1 m/s). V našem kraji také hodně pršelo, nejvíc naměřily stanice Dvoračky (48,5 mm), Holenice (46,5 mm) a Lomnice nad Popelkou (45,6 mm).

Plné ruce práce měli také naši hasiči - jednalo se především o popadané stromy na silnicích a čerpání vody z domů."

Foto: FB Silnice LK

Silnice LK už včera na svém FB profilu ukázaly techniku, která je pro zdolání bílého nadělení připravena. Na svůj FB profil napsaly: "Vzhledem k avizované výrazné změně počasí jsme na pondělní noc a úterní ráno do pohotovosti připravili 3 sypače, 1 pluh a 3 traktory na pluhování. Očekáváme, že silný déšť v průběhu večera a noci přejde ve sněžení, v časných ranních hodinách teploty mohou padnout pod bod mrazu. Vzhledem k tomu, že už většina z nás má letní pneumatiky, jezděte se zvýšenou opatrností a styl jízdy přizpůsobte aktuálnímu stavu komunikací."

Zdroj: FB