Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká záchranná služba si pořídila deset nových vozů, šest sanitek a čtyři doktorské

14. 02. 2020 | 17:13

Záchranná služba v Libereckém kraji si pořídila deset nových vozů za 33 milionů korun, z toho šest sanitek a čtyři takzvané doktorské vozy. Do provozu je postupně nasadí v příští týdnu. ČTK to dnes při slavnostním předání vozů řekl krajský ředitel záchranné služby Luděk Kramář.

zzs DSC 0602
Foto: LK

"Naše filozofie je taková každý rok obnovit minimálně pět velkých sanitních vozů a aspoň dva lékařské, abychom v podstatě měli vozový park naprosto moderní," uvedl Kramář. Letos by měli záchranáři získat ještě šest nových sanit.

Krajský vedoucí dopravy záchranné služby Aleš Smetana uvedl, že před nákupem nových sanitek se ptají na zkušenosti řidičů, kteří s nimi jezdí. "Poznatky od nich se snažíme implementovat do vylepšení u nových aut," uvedl. Navenek nejvíce patrnou novinkou u nových sanitek je to, že světelná signalizace už nebude jen modrá. Bude v kombinaci s červenou, která je za snížené viditelnosti lépe vidět.

Záchranáři mají denně připraveno v Libereckém kraji k výjezdu deset doktorských vozů a 21 sanitek. Nové sanity si podle Kramáře pořídili díky dotaci kraje, lékařské vozy zaplatila záchranná služba ze svého rozpočtu.

Foto: LK

Loni v listopadu museli záchranáři po výbuchu v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře na Českolipsku odstavit pět sanitek. Po dekontaminaci čekají na technickou kontrolu, která je umožní vrátit do provozu. "Nyní probíhají odběry vzorků soukromou firmou, která zpracuje zprávu, aby bylo indikováno, co se v sanitách našlo za látky," uvedl krajský mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Podle něj zatím nevědí, kdy budou moci sanitky začít používat. "Výpadek jsme schopni pokrýt náhradními vozy," dodal mluvčí.

Sanity a lékařské vozy po kraji najezdí asi 1,7 milionu kilometrů za rok. Záchranná služba ročně řeší asi 45 škodných událostí, z toho zhruba 30 jsou dopravní nehody. Vina či spoluvina na straně záchranné služby byla loni zhruba ve 20 případech. "Škody jsou malé, v menších rychlostech a je to bez zranění, což je pro nás dost zásadní věc," uvedl řidič záchranář Václav Sedláček. K nehodám dochází například i na sídlištích, kde kvůli parkujícím autům je pro sanitky průjezd obtížný a řidič sanity není schopen se vyhnout stojícím vozům.

čtk