Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj a Post Bellum podepsaly memorandum o spolupráci. Chtějí přiblížit příběhy pamětníků

21. 09. 2021 | 13:51

Dlouhodobá spolupráce Libereckého kraje a organizace Post Bellum, která prostřednictvím projektu Paměť národa dokumentuje příběhy pamětníků 20. století, získala další rozměr. Hejtman Martin Půta a ředitel organizace post Bellum Mikuláš Kroupa dnes podepsali memorandum o spolupráci. Jeho cílem je rozvoj oboustranně prospěšných vzájemných vztahů a snaha přiblížit příběhy pamětníků veřejnosti.

memorandumPamětnároda
Foto: LK

„Post Bellum se věnuje záslužné činnosti. Jsem rád, že naše vzájemné vztahy jsou velmi dobré. Liberecký kraj je vzhledem k dějinným zvratům, které se zde během uplynulého století odehrály, plný poutavých příhod pamětníků. Díky zachyceným vzpomínkám lidí, kteří zažili nacismus i komunismus, můžeme nahlížet do historie a reflektovat naši vlastní minulost. Vzpomínky účastníků dějinných momentů nám tak umožní poznávat podstatu totalitních režimů. To je nesmírně důležité, protože jen tak se můžeme poučit z dávných chyb a zamezit tomu, aby se temné časy českých dějin vrátily,“ řekl hejtman Martin Půta.

Partnerské strany, jež memorandum podepsaly, usilují o společnou podporu výchovy mládeže, publikační a propagační činnosti i aktivit vedoucích veřejnost ke všeobecnému historickému přehledu. Na základě memoranda se Liberecký kraj stává partnerem projektu Paměť národa v severních Čechách a získává statut Kraj paměti národa.

„V minulosti Liberecký kraj podpořil Post Bellum například příspěvkem ve výši 200 tisíc korun na pořízení a profesionální zpracování nahrávek se vzpomínkami pamětníků,“ zmínil hejtman Martin Půta. „Z memoranda však pro Liberecký kraj žádné finanční závazky nevyplývají, případnou finanční podporu budou řešit samostatné smlouvy.“

Společnost Post Bellum dlouhodobě dokumentuje příběhy, na které se zapomnělo, nebo mělo zapomenout. Obnovuje je a sdílí pro žáky, studenty, učitele i veřejnost prostřednictvím několika projektů. Vydává knihy, CD a DVD s autentickým vyprávěním těch nejsilnějších osudů pamětníků, píše o neznámých hrdinech i místech, která byla svědky zlomových okamžiků nedávných dějin. Vyhledává zapomenuté příběhy a hrdiny nedávné doby a připomíná jejich odkazy jako prevenci současným generacím.

Paměť národa oficiálně zahájila provoz 28. října 2008 a nyní obsahuje okolo pěti tisíc pamětnických příběhů veteránů druhé světové války, protinacistických odbojářů, obětí holocaustu, politických vězňů 50. let i let pozdějších, duchovních, disidentů, ale i představitelů moci – agentů KGB, NKVD, StB, politických funkcionářů a dalších skupin pamětníků. Tisíce výpovědí pak na natočení a zpracování ještě čekají.

Nedávno organizace Post Bellum otevřela v Liberci pobočku Paměti národa pro severní Čechy. V krajské metropoli pak tato instituce ve spolupráci s magistrátem chystá přejmenování parku při Jablonecké ulici, v němž se nalézá památník obětí komunismu, na Park paměti národa. Zde také bylo memorandum slavnostně podepsáno.

LK/Filip Trdla