Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj a Turnov jednají o výměně svých školských areálů, oba sídlí ve městě

05. 01. 2023 | 5:54

Liberecký kraj a Turnov vyjednávají o výměně svých školských areálů ve městě. Turnov 20 let usiluje o získání školy v Alešově ulici, kde dnes působí část hotelové školy, obchodní akademie a střední odborné školy, druhá část je v městských prostorách ve Zborovské ulici, které vznikly z bývalých kasáren.

studentkaVš
archivní ilustrační foto

V Alešově ulici by mohla vzniknout plnohodnotná základní škola, která v této části patnáctitisícového města chybí, řekl po středečním jednání novinářům starosta Tomáš Hocke (Nezávislý blok).

Záměr počítá s tím, že by Liberecký kraj předal městu areál střední školy v Alešově ulici a na oplátku by podle Hockeho získal celý areál ve Zborovské ulici a také areál gymnázia v ulici Jana Palacha, i tam je krajská škola v městském objektu. "Budou s tím spojené poměrně rozsáhlé investice, celé to ale směřuje k tomu, aby Liberecký kraj získal areály, kde má své střední školy," doplnil turnovský starosta.

Turnov by chtěl podle Hockeho v areálu v Alešově ulici otevřít plnohodnotnou devítiletku až pro 540 dětí, kapacity základních škol ve městě podle starosty přestávají stačit. Z okolních obcí už do města dojíždějí nejen žáci na druhý stupeň, ale přibývá dětí, které tam rodiče vozí už od první třídy. "Teď máme v této části města jen pětitřídní první stupeň. Je to důležité nejen pro město Turnov, ale pro všechny obce ve spádové oblasti, které jsou kolem dálnice," dodal.

Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) se primárně diskutuje o směně škol ve Zborovské a Alešově ulici. "K tomu jsme vznesli požadavek, aby i gymnázium bylo kraje, usnadnilo by to další investice do našich škol," řekl Půta. Právě minulé investice při tom převod komplikují, Liberecký kraj za přispění evropských fondů vybudoval před několika lety v Alešově ulici za 56 milionů korun centrum odborného vzdělávání a po dobu udržitelnosti projektu ho nemůže městu předat.

Směna budov a nutné stavební úpravy přijdou podle odhadů bezmála na 400 milionů korun, vybudovat je kromě jiného třeba tělocvičnu pro základní školu v Alešově ulici, ve Zborovské zase nové centrum odborného vzdělávání. Část prostředků chtějí kraj a město žádat z evropských fondů, ministerstvo školství slibuje podle Hockeho v příštím roce otevřít dotační program na výstavbu škol, do té doby ale musí mít město projekt a stavební povolení. Co nejdříve proto chtějí Liberecký kraj a Turnov uzavřít dohodu o spolupráci na projektu.

čtk