Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj bude příští rok hospodařit s příjmy 3,555 miliardy korun, bezmála dvě miliardy půjdou do investic

27. 11. 2019 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj počítá pro příští rok s příjmy přes 3,555 miliardy korun, výdaje budou o 97 milionů korun nižší. Peníze navíc kraj použije především na splácení úvěrů, které si v minulosti vzal na rekonstrukce svých silnic a mostů. Bezmála dvě miliardy korun půjdou do investic, což je zhruba o čtvrtinu víc než letos.

kraj mrakodrap LK UV.jpg
archivní foto

Rozpočet dnes schválili zastupitelé, odmítli návrh opozice, která chtěla přidat peníze na zmírnění dopadů sucha a zadržení vody v krajině.

S jediným pozměňovacím návrhem přišel opoziční zastupitel Změny pro Liberecký kraj Josef Šedlbauer, který žádal víc peněz na projekty zaměřené na obnovu odolnosti krajiny proti suchu a bleskovým povodním. Chtěl zvýšit dotační program z navrhovaných osmi milionů korun na 20 milionů. Dalších 15 milionů navrhoval pro krajskou Agenturu regionálního rozvoje (ARR) na přípravu projektů a ještě 15 milionů na investiční akce v oblasti revitalizace krajiny a zadržování vody v krajině. V letošním roce kraj podpořil takové projekty poprvé, z programu rozdělil šest milionů korun.

"V obnově krajiny má svůj kus práce každý, od vlastníků půdy po stát, ale někdo musí být hybatelem, lídrem té změny. Nevidím jinou možnost než kraj, protože obce jsou na komplexní projekty v krajině příliš malé a stát je daleko. Kraj má peníze, lidi, odborné zázemí a vyjednávací sílu. Potřebuje jen politickou vůli to všechno využít," řekl k návrhu Šedlbauer. Navrhoval vzít peníze z finanční rezervy, zkrátit rozpočet na mediální prezentaci a také snížit výdaje na plánovanou rekultivaci okolí krajského sídla. Podporu zastupitelů ale jeho návrh nezískal.

Šedlbauerovy nápady narazily na hradbu nesouhlasu ostatních zastupitelů, kteří dávali přednost tomu, aby byly nejprve vytvořeny projekty, až poté se na ně schvalovaly peníze. Z rušnější diskuse vzápětí vyplynulo, že většina ze Změnou navrhovaných peněz by skončila u zpracovatelů projektů, tedy v oboru, kde "podnikají" někteří z představitelů Změny. Změna evidentně přezbrojila na jiný obor. Potírání regionální korupce už nenese, nyní je třeba zpěněžit klimatickou změnu.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet s příjmy 3,384 miliardy korun a výdaji o 97 milionů nižšími. Aktuálně už ale díky dotacím pro školství a sociální služby a také z EU letošní příjmy kraje dosáhly bezmála 10,694 miliardy korun, výdaje jsou zatím díky dotacím do školství a sociální oblasti a také díky dotacím v fondů Evropské unie zhruba o 1,5 miliardy nižší. Do investic šlo zatím podle informací z rozklikávacího rozpočtu zhruba 1,275 miliardy korun, což je dvojnásobek původního plánu.

čtk, uba

Hejtman Martin Půta po schválení rozpočtu Libereckého kraje a po diskusi se změnařskými zastupiteli, kteří chtěli kvůli jimi navrhovaným milionovým příspěvkům do neexistujících projektů, imaginární ochraně přírody a samozřejmě penězům, které by se hodily jim i jejich neziskovkám, zveřejnil na svém facebookovém profilu tento komentář s fotografií:

Foto: FB hejtmana M. Půty"Pan zastupitel Šedlbauer a zastupitelé Změny považují projekt kultivace okolí budovy krajského úřadu a vyřešení parkování za zbytný. Zaznívá to od nich opakovaně už od roku 2016. Dnes to zopakovali při jednání o rozpočtu kraje a snaží se zastavit pokračující přípravu projektu.
Nesouhlasím s tím, řešení neudržitelného stavu dolního centra se bez vyřešení parkování prostě a jednoduše neobejde. Ostatně se stačí ke krajskému úřadu dojít podívat."

Má pravdu, hejtman, další parkhaus by se do dolního centra hodil, zkuste tam najít místo na parkování... Jeho příspěvek rozproudil vcelku zajímavou diskusi. Stojí za přečtení.