Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chce, aby se Česko kvůli Turówu obrátilo na soud. Krajská reprezentace už svoje možnosti vyčerpala

28. 04. 2020 | 10:44

Liberecký kraj chce, aby Česko podalo kvůli prodloužení těžby v polském dolu Turów u českých hranic žalobu k evropskému soudu. Sám kraj to udělat nemůže, řekl dnes ČTK krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj). Liberecký kraj už všechny své možnosti vyčerpal - obrátil se se stížností na Evropskou komisi, kam doručil i petici proti rozšíření dolu, pod niž se podepsalo bezmála 13.000 lidí nejen z Česka.

TurowIrmaA
archivní foto: Artur Irma

Polský hnědouhelný důl Turów zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. Koncese pro těžbu měla firmě teď v dubnu skončit, polské ministerstvo klimatu ji ale v březnu přes námitky sousedů o šest let prodloužilo. Polsko vydalo rozhodnutí o prodloužení i přes výslovný nesouhlas české vlády a výtky poslanců Evropského parlamentu.

Koronavirová pandemie projednávání stížnosti Libereckého kraje v Evropské komisi zkomplikovala. "My nemůžeme jen čekat, co těžba udělá s vodou, ovzduším a okolní krajinou. Dosavadní jednání s polskou stranou zatím nevedla k ničemu, proto chceme, aby stát podal žalobu k Evropskému soudnímu dvoru pro porušení mezinárodního práva naším polským sousedem," doplnil Löffelman.

Hnědouhelný důl v Turówě by se měl postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních, Poláci plánují těžit až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozrůst o 14,6 hektaru podél silnice z Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže obce Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obyvatelé z příhraničí se obávají nejen ztráty pitné vody, ale také hluku a prachu nebo propadů půdy. Polská strana ale zásadnější vliv na české území odmítá.

čtk