Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chce příští rok zvýšit investice na dvě miliardy korun, počítá i s navýšením výdajů na autobusy a vlaky

06. 11. 2019 | 12:26

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj plánuje pro příští rok investiční akce bezmála za dvě miliardy korun. Je to zhruba o čtvrtinu víc peněz, než bylo v plánu na letošní rok. Některé plánované akce musel ale kraj z letošního roku přesunout na ten příští, protože se nepodařilo najít dodavatele. Je to třeba případ připravované rekonstrukce silnice z Mimoně na Mnichovo Hradiště. Do silnic by měla jít zhruba polovina z plánovaných dvou miliard, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

kraj budova
Foto: LK

Liberecký kraj počítá při přípravě rozpočtu pro příští rok s příjmy 3,555 miliardy korun, což je zhruba o pět procent víc, než počítal pro letošní rok. Výdaje mají být o 97 milionů nižší. "Vzniklý rozdíl využijeme na splácení úvěrů z předchozích let," řekla náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Pro letošní rok připravil kraj rozpočet s příjmy 3,384 miliardy korun a výdaji o 97 milionů nižšími. Aktuálně už ale díky dotacím pro školství a sociální služby a také z EU letošní příjmy kraje dosáhly 9,399 miliardy korun. Výdaje jsou zhruba o 600 milionů nižší.

Víc peněz bude příští rok podle Volfové na zajištění dopravní obslužnosti. Na autobusovou a železniční dopravu a také na tramvajovou linku Liberec - Jablonec nad Nisou má kraj připraveno 705 milionů korun. Je to o 46,5 milionu korun víc než letos. "Finanční podpora autobusů a vlaků tak představuje přibližně 20 procent z celkových plánovaných výdajů kraje," poznamenala Volfová. Víc peněz podle ní dostanou na svůj provoz i příspěvkové organizace, jimž kraj rozdělí 1,136 miliardy korun. To je o 55 milionů víc než v letošním roce.

"I pro příští rok máme v plánu podpořit města, obce, dobrovolné svazky obcí a ostatní žadatele prostřednictvím Dotačního fondu Libereckého kraje, ve kterém bude 110,5 milionu korun," řekla Volfová. Peníze půjdou stejně jako v minulých letech do obnovy venkova, na podporu hasičů, ale také na sport. Už na začátku ledna bude možné žádat například o dotace ze sedmi programů z oblasti kultury, cestovního ruchu a památkové péče, kde je dohromady 15,75 milionu korun, dvě třetiny budou na obnovu památek.

čtk