Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj chce získat "covidové" peníze z evropských fondů pro nemocnici i záchranku. Projekty má připravené

05. 08. 2020 | 5:35

Výstavbu nového pavilonu urgentní medicíny nebo nové budovy pozitronové emisní tomografie v Krajské nemocnici Liberec, ale také modernizaci výjezdových základen zdravotnické záchranné služby, to vše by Liberecký kraj rád financoval za přispění evropských fondů.

KNLCelekNew
archivní foto

Z nich může v příštích třech letech Česko v souvislosti s bojem proti novému koronaviru získat 35 miliard korun. Peníze mají být už ke konci prosince 2023 vyúčtovány, jedná se ale o prodloužení čerpání do roku 2025 řekl ČTK liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Peníze z EU jsou určeny nejen pro kraje, ale také pro fakultní nemocnice. Systém je nastaven tak, že kdo je připravenější, má větší šanci je získat. Liberecký kraj by chtěl dotaci na nový pavilon urgentní medicíny, jehož výstavbu připravuje už přes deset let. Náklady se odhadují na 2,4 miliardy korun. V areálu největší Krajské nemocnice Liberec už zbourali objekty, na jejichž místě bude pavilon stát. "Budeme se snažit, abychom přípravu zrychlili, myslíme si, že stavební povolení je reálné mít na začátku příštího roku," řekl Půta.

Ještě reálnější je podle něj stavba nové budovy pozitronové emisní tomografie, která by měla být na místě bývalé budovy ředitelství nemocnice. "Ta se dá reálně stihnout lépe než stavba toho velkého pavilonu," poznamenal dnes liberecký hejtman. V příštím týdnu budou podle něj jednat zástupci nemocnic, záchranné služby a také krajského odboru evropských projektů s cílem zrychlit projektovou přípravu, aby bylo možné na krajské projekty získat co nejvíc peněz.

Evropské dotace by Liberecký kraj chtěl i na nové základny zdravotnické záchranné služby, které by měly vyrůst v Liberci, Jablonci nad Nisou a Turnově na Semilsku. Tam základny působí v ne úplně vyhovujících podmínkách. V Liberci se už kraj dohodl s městem a nová základna by měla vyrůst na pozemku v ulici U Lomu. "V Turnově by se mělo stavět společně s hasiči, případně i s policií na pozemku v průmyslové zóně Vesecko," doplnil náměstek hejtmana pro zdravotnictví Přemysl Sobotka (ODS). V Jablonci vytipoval kraj městský pozemek v blízkosti nemocnice.

čtk