Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj dává miliony na ošetření a obnovu alejí u silnic. Dobrá zpráva je, že se více sází než kácí

25. 11. 2019 | 10:01

Miliony korun investoval i díky dotacím z evropských fondů v posledních letech Liberecký kraj do obnovy a ošetření alejí kolem silnic druhých a třetích tříd. Další projekty připravuje. Kolem krajských silnic se od roku 2015 víc stromů sází než kácí.

Alej-kocarova-Mad21
Takto se lidé loučili s alejemi na Frýdlantsku. Archivní foto: Mad

V posledních čtyřech letech se obnovy dočkaly aleje na 22 místech, dohromady to stálo více než 14,3 milionu korun. Pokáceno muselo být 443 stromů, nahradilo je ale 929 nových a dalších téměř 3000 stromů bylo ošetřeno. ČTK to dnes řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

V říjnu kraj požádal o dotace na dalších osm projektů dohromady za 6,5 milionu korun na Novoborsku. Počítá se tam s kácením 292 stromů, vysazeno by jich ale mělo být 700 a dalších 623 čeká ošetření. Obnoveny budou třeba aleje kolem silnic třetích tříd ze Stružnice do Horní Libchavy, z Lindavy na Stráž pod Ralskem nebo ze Záluží na Kvítkov. "Dalších 300.000 korun je připraveno na přípravu dalších projektů. Žádat chceme o dotace na obnovu vybraných alejí na silnicích v Domaslavicích, úseku Nový Oldřichov - Kamenický Šenov a z Frýdštejna do Jílového," řekl Sviták.

Největším projektem byla zatím obnova alejí na Frýdlantsku. V česko-polském projektu "Od zámku Frýdlant k zámku Czocha" bylo rekonstruováno nejen 25 kilometrů silnic na české straně, ale Liberecký kraj se také zavázal k obnově alejí a výsadbě 1444 stromů. Výsadbu se podle Svitáka podařilo dokončit v letošním roce. Obnovené aleje lemují i silnice z Albrechtic do Vítkova, Kamenického Šenova do Slunečné nebo silnici v Malé Skále. Sází se nejen lípy nebo jírovce, k cestám se vracejí i původní odrůdy ovocných stromů, jako jsou hrušně, jabloně, švestky nebo třešně.

Podle informací neziskové organizace Arnika ale v Česku alejí kolem silnic dál ubývá. Od 1. října 2003 do konce loňského roku bylo kolem silnic v krajích vykáceno 251.282 stromů, vysazeno jich ale ve stejném období bylo jen 153.782. Liberecký kraj byl jedním z mála, kde se víc sázelo než kácelo. V daném období padlo podle Arniky v Libereckém kraji 6414 stromů, vysázeno jich bylo 7687, což je o pětinu víc. Krajské údaje za roky 2003, 2004 a 2010 ale nejsou kompletní, protože je silniční správa nedodala. Víc se sázelo také ve středních Čechách a v Moravskoslezském kraji.

čtk