Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj dostal stovky žádostí o dotaci na výměnu kotle, systém nápor vydržel, fungoval ale zpomaleně

23. 09. 2019 | 17:57

Liberecký kraj dostal v prvních minutách přes 800 žádostí o dotaci na výměnu starých kotlů za ekologičtější. Systém nápor vydržel, fungoval ale zpomaleně. ČTK to dnes řekl mluvčí kraje Filip Trdla.

kotel open-fire-3879031 1280
Ilustrační foto

"Web se nám ze začátku zpožďoval a občas byl odkaz nefunkční. Když se ale aktualizoval, tak se tam dalo dostat. Běží to, ale lidé musí být trpěliví," uvedl Trdla. Větší problémy dnes měl Jihočeský kraj, který žádosti přijímal už od rána 6:00. Jejich systém v první části dne kolaboval, fungoval velmi zpomaleně. Objevilo se velké množství duplicitních žádostí, nepřístupné byly i webové stránky kraje.

V poslední třetí vlně dotací je pro Liberecký kraj k dispozici přes 139 milionů korun. Vyměnit bude v kraji možné odhadem zhruba 1400 kotlů, žádosti mohou zájemci podávat jen elektronicky od dnešních 16:00. "Hned v první minutě bylo 240 žádostí, v 16:03 už 400 a o pět minut později přes 800 žádostí. Samozřejmě musíme počítat s tím, že mezi nimi budou duplicitní," dodal mluvčí kraje. Připomněl, že odesláním elektronické žádosti si žadatel zajistí pořadí. Pak ještě musí do deseti pracovních dnů na krajský úřad doručit žádost vyhotovenou písemně.

Majitelé rodinných domů mohou získat peníze na výměnu starých kotlů první či druhé emisní třídy, a to za kotle na biomasu, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. "Na tepelná čerpadla a automatické kotle na biomasu přispíváme maximální částkou 120.000 korun, na ruční kotle na biomasu pak částkou až 100.000 korun. Na koupi plynového kondenzačního kotle dostanou žadatelé maximálně 95.000 korun," řekla již dříve krajská radní Radka Loučková Kotasová (ANO).

Obyvatelé z oblastí se zhoršenou kvalitou ovzduší mohou navíc dostat ještě 7500 korun. Jde například o žadatele ze Cvikova, Frýdlantu, Liberce, Turnova, Nového Boru či Železného Brodu. V předchozích dvou vlnách se v Libereckém kraji vyměnilo zhruba 3000 kotlů, v kraji zůstává dalších 15.000 na pevná paliva.

čtk