Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj finančně podpoří nostalgické jízdy historických vlaků, budou i v jízdních řádech

13. 03. 2023 | 5:00

Liberecký kraj podpoří jízdy historických vlaků, přibude jich a budou i v jízdních řádech. V letošním roce má kraj na takzvané nostalgické jízdy v rozpočtu připraveno 6,5 milionu korun. Krajští radní už schválili záměr uzavřít víceletou smlouvu, na jejímž základě bude kraj financovat provoz historických vlaků v Kořenově, Turnově, Martinicích v Krkonoších a na dalších místech, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

zubackaharrachov2
Foto: Artur Irma

Liberecký kraj má podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) zájem o dlouhodobé zapojení nostalgických vlaků do dopravní obslužnosti území včetně jejich využití pro kapacitní posílení pravidelných spojů. Jde o další z projektů na podporu cestovního ruchu. "Jízdy se stanou součástí jízdních řádů a bude v nich platit integrovaný tarif IDOL s nějakým doplatkem," dodal hejtman. V jízdních řádech by se podle něj měly jízdy historických vlaků objevit už s letní změnou jízdních řádů.

Foto: Artur Irma"Nám šlo o to, abychom byli schopni dopravcům a stovkám dobrovolníků nastavit stabilní systém financování, abychom částečně umožnili i jistou profesionalizaci tohoto segmentu a abychom byli schopni začlenit do systému veřejné dopravy jízdy a akce, které už fungují," doplnil Sviták. Kraj pode něj uzavřel šestiletou smlouvu s Železniční společností Tanvald, která zastřeší nejen provoz zubačky, ale i fungování dalších železničních spolků. Rozsah služeb bude záviset i na zájmu cestujících, letošní provoz tak bude zkušební.

Smlouva by měla platit do konce turistické sezony roku 2028. "Obyvatelé i návštěvníci Libereckého kraje se tak budou moci i v dalších letech těšit z ozubnicových vlaků na nejstrmější české trati mezi Tanvaldem a Kořenovem nebo se svézt starými soupravami po mostech přes Jizeru na martinické lokálce v Krkonoších. Pokračovat budou letní parní vlaky Českým rájem, mikulášské jízdy i další příležitostné akce," řekl hejtmanův náměstek. Převážně volnočasová sdružení tak získají stabilní financování, které jim umožní lepší plánování provozu, opravy techniky a další rozvoj.

Foto: Artur IrmaCestování starými vlaky bývá tradičně doplňováno o doprovodný program vhodný pro rodiny s dětmi. "Živý provoz napomůže lepší prezentaci a dostupnosti nejnavštěvovanějších kulturních a přírodních památek Libereckého kraje. Mezi ně patří i kořenovská ozubnicová železnice nebo nádraží v Martinicích v Krkonoších, na kterém stále zůstávají v provozu stará mechanická návěstidla se sklopnými rameny ovládaná na dálku drátovody," dodal Sviták.

čtk