Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má čtyři zásadní připomínky k návrhu konsolidačního balíčku

29. 05. 2023 | 13:16

AKTUALIZOVÁNO: Radní Libereckého kraje dnes na mimořádném jednání schválili čtyři zásadní připomínky k novele zákona o rozpočtovém určení daní, která je součástí konsolidačního balíčku vlády. Kromě jiného nesouhlasí vedení kraje s plánovaným snížením podílu krajů na sdílených daních, navrhuje také, aby měly kraje podíl na spotřební dani z minerálních olejů. Změnu potřebuje i způsob rozdělování daní, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

kraj mrakodrap LK UV
Foto: Mad

"Chápu, že vláda s návrhem na úspory veřejných financí přijít musela. Stejně jako v každé domácnosti, pro kraj nebo obec platí, že nemohou dlouhodobě utrácet víc, než jaké jsou jejich příjmy. Stejně by se dlouhodobě měl chovat i stát ve vztahu ke svým výdajům. Z každodenní zkušenosti vedení krajských financí však navrhujeme některé změny provést jinak. Jde nám zejména o to, aby byl řešen systém financování krajů. Podíly příjmů jednotlivých regionů dávno neodpovídají dnešní realitě," doplnil liberecký hejtman.

"Nesouhlasíme zejména s postupným snížením podílu rozpočtového určení daní z 9,78 procenta na 9,70 procenta pro příští rok a na 9,27 procenta od roku 2025. Chceme podíl krajů zachovat na současné úrovni – to je 9,78 procenta. Navrhovaná změna by totiž přinesla v roce 2024 ztrátu kraje ve výši zhruba 20 milionů korun, další rok pak deficit až 110 milionů," řekl ekonomický náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti).

Liberečtí krajští radní také požadují začlenění dotace Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) na opravy krajských silnic do rozpočtového určení daní tak, že se zvýší o dalších 0,35 procenta. "Současné nastavení systému rozdělování daní pro kraje je dlouhodobě beze změny a už vůbec neodpovídá třeba počtu obyvatel v jednotlivých regionech. Úprava je opravdu nutná. Domníváme se, že podíl sdílených daní pro kraje by měl narůst o podíl daně z paliv a minerálních olejů, kterým by se dlouhodobě řešila modernizace a opravy silnic druhých a třetích tříd," uvedl Půta.

Vedení kraje také odmítá plánované změny v dani z nemovitosti. "Výnos z této daně by měl podle našeho názoru i nadále patřit obcím. Její navrhované zvýšení až na dvojnásobek navíc má směřovat pouze do statní kasy. A s tím my nesouhlasíme. Daň z nemovitosti je jediná motivační daň, která je stoprocentním příjmem obcí a mělo by dál být na rozhodnutí samospráv, zda příjmy z daně z nemovitosti využijí k většímu rozvoji nebo budování potřebné infrastruktury," dodal liberecký hejtman.

čtk