Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má dvě želízka v ohni v letošních nominacích na Českou cenu za architekturu  

17. 07. 2019 | 11:45

Česká komora architektů v lednu 2019 vyhlásila 4. ročník České ceny za architekturu (ČCA). Architekti do ní přihlásili 186 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota do užšího výběru nominovala 34 děl, ze kterých v listopadu 2019 vzejdou finalisté a držitel historicky čtvrté České ceny za architekturu. Liberecký kraj v soutěži reprezentují Hasičská zbrojnice Krásná Studánka od Vojtěch Šrut - architekt a Mateřská škola Nová Ruda od Petra Stolína a Aleny Mičekové.

hasičská zbrojnice 181
Hasičská zbrojnice Krásná Studánka

Stejně jako v předchozích ročnících byla většina nominovaných děl dokončena v loňském roce (26). Jejich typologie je různorodá. Silné zastoupení mají, jak bývá zvykem, projekty pro bydlení, ať už soukromé, určené pro rekreaci nebo hromadné. V letošním roce vzrostl počet přihlášených realizací veřejných prostranství, což se projevilo také u nominovaných děl.

Zda některá z realizací nacházejících se v Libereckém kraji naváže na úspěšné reprezentanty z minulých ročníků - Zen Houses, který se stal vítězem historicky prvního ročníku 2016, či Chatu u jezera, finalistu z roku 2017, bude jasné 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky ocenění za výjimečný počin a ceny partnerů. Předcházet bude pečlivý výběr poroty, která se s  realizacemi seznámí přímo v terénu.

Realizace v Libereckém kraji

1. Hasičská zbrojnice Krásná Studánka

Lokalita: Liberec - Krásná Studánka

Autoři: Ing. arch. Vojtěch Šrut

Jednotka dobrovolných hasičů v Liberci Krásné Studánce je jednou z osmi jednotek dobrovolných hasičů na území města. Má kategorii JPO III/1, vyjíždí do deseti minut od vyhlášení poplachu jako opora profesionálních hasičů. Zasahuje při požárech, povodních a dalších mimořádných událostech.

Hasičská zbrojnice v Krásné Studánce je jedinou veřejnou budovou v městské čtvrti. Slouží také k příležitostným společenským akcím a jako volební místnost. Jednotky dobrovolných hasičů stojí jen na aktivitě svých členů. V tomto ohledu prožívají hasiči v Krásné Studánce zlaté časy. Jádrem mužstva je skupina vrstevníků, kteří společně vyrostli v kroužku mladých hasičů, dál bydlí nebo pracují nedaleko zbrojnice a služba v jednotce je pro ně samozřejmost. Dnes mají vlastní děti a historie se opakuje. V roce 2014 přišel velitel jednotky Josef Hazi s myšlenkou na přestavbu 70let staré a nevyhovující hasičské zbrojnice.

Hasičská zbrojnice Krásná StudánkaNovostavbu, která by nahradila původní zbrojnici, navrhl architekt Vojtěch Šrut, který je také členem jednotky. Možnost financování v rámci evropského přeshraničního projektu, ve kterém se modernizovaly hasičské zbrojnice dvou českých a dvou německých sborů, objevil opět velitel Josef Hazi. Sám partnery našel a přesvědčil k účasti na projektu.

Zbrojnice je dřevěná hala pokrytá titanzinkovým plechem. Podélné stěny jsou plné, štíty maximálně prosklené. Uvnitř je budova rozdělena na garáž a částečně dvojpodlažní část se společenskou místnost se šatnou a hygienickým zázemím, klubovnou mládeže a velitelnou. Garáž je otevřena do ulice, společenská část do zahrady. Obě části budovy lze propojit a pro neformální akce garáž využít jako společenský sál.

2. Mateřská škola Nová Ruda

Lokalita: Liberec - Vratislavice nad Nisou

Autor: Ing.arch. Ing. arch. Petr Stolín, Ing. arch. Alena Mičeková

Realizace nové mateřské školy řeší potřeby městského obvodu v návaznosti na rostoucí populaci. V těsném sousedství místa se nachází historická budova střední školy a několik rodinných domů, které v širším kontextu tvoří zástavbu až venkovského stylu. Charakter pozemku nebyl nejvhodnější, jedná se o severně orientovaný svah zastíněný budovou školy, přes pozemek vede několik tras infrastruktury, nová komunikace a parkovací stání zúžily prostor pro výstavbu vlastní školky. Veškeré tyto limity, stejně jako nové trendy v přístupu k dětem a kvalitě prostředí, v němž jsou vychovávány, vykrystalizovaly v předložený návrh.

Mateřská škola Nová Ruda Budova je zvláštní nejen svým vzhledem, ale i přístupem, který poskytuje dětem svobodu, vybízí je k objevování, dává jim možnost přizpůsobovat si prostředí, které nemusí být vnímáno jako definitivní. Třídy nejsou jen obdélníkové prostory, jejich proporce je úzká, vysoká a po stranách se do nekonečna rozšiřuje pomocí průhledů paralelními okny.

Děti se mohou dostat jednoduše ven a pohybovat se v prostoru vytvořeném vrstvením fasád. Vnější jemná průsvitná vrstva je hranicí mezi dětským a skutečným světem. Možnost volného pohybu po objektu, jeho otevřenými prostory, umožňuje skvělou rovnováhu mezi pobytem uvnitř a vně. Toto řešení vybízí k nekonečnému objevování. Chceme děti naučit vnímat architekturu prostoru v různých formách, jež jsou v budově přítomné, a také si tento prostor umět přizpůsobit podle sebe.

Mateřská škola Nová Ruda Paleta použitých materiálů je záměrně založena na světlých neutrálních tónech, aby mohla být dotvořena barevnými intervencemi svých obyvatel a ne definitivně předurčena. Věříme, že budova povede novou generaci k objevování, k pocitu sebejistoty a odpovědnosti za prostředí, ve kterém vyrůstají.

O ČESKÉ CENĚ ZA ARCHITEKTURU

Soutěžní přehlídku realizovaných staveb vyhlásila Česká komora architektů, profesní organizace s přeneseným výkonem státní správy, v souladu se svým posláním pečovat o stavební kulturu v České republice a podporovat její vysokou úroveň. Jejím pořádáním chce Komora prezentovat kvalitní architektonickou produkci nejen odborné a laické veřejnosti, ale i zástupcům státní správy a samosprávy. Kromě přítomnosti odborné Akademie ČCA a prestižní sedmičlenné mezinárodní poroty, složené z renomovaných architektů, je předností České ceny za architekturu také ojedinělý koncept propagace architektury v průběhu celého roku a v jednotlivých regionech.

O ČESKÉ KOMOŘE ARCHITEKTŮ

ČKA je samosprávným profesním sdružením s přeneseným výkonem státní správy, které bylo zřízeno zákonem č. 360/1992 Sb., o výkonu povolání autorizovaných architektů a o výkonu povolání autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. ČKA nese odpovědnost za profesionální, odborný a etický výkon profese architektů v ČR. Od začátku roku 2015 je Komora oficiálním připomínkovým místem pro zákony, právní úpravy a předpisy, které se týkají profese architekta. Od ledna 2016 je organizátorem soutěžní přehlídky Česká cena za architekturu. Od roku 2000 Komora rovněž pořádá Přehlídku diplomových prací a Poctu České komory architektů.

TZ