Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má kvůli insolvenci firmy BREX ohrožené stavby za půl miliardy korun

27. 05. 2024 | 19:04

Kvůli insolvenci stavební společnosti BREX má Liberecký kraj v ohrožení projekty za bezmála půl miliardy korun. Pro některé bude muset najít nové dodavatele. Dokončit má firma podle smluv sedm silničních a dvě investiční akce, řekl dnes ČTK mluvčí kraje Filip Trdla. Kvůli neschopnosti dostát závazkům vůči věřitelům je Brex od pondělí 20. května v insolvenčním řízení, věřitelům dluží 179 milionů korun. Návrh podal jednatel společnosti, žádá povolení reorganizace.

brex2
Foto: Artur Irma

"Je to pro nás významná komplikace. U zakázek, kde jsme těsně před dokončením, jako je například Centrum odborného vzdělávání v Turnově, děláme všechno proto, aby firma Brex projekty dokončila. U zakázek, u kterých je evidentní, že je firma není schopna dokončit, hledáme možnosti, jak smlouvy ukončit, a vybereme nové dodavatele na zbývající část stavebních prací," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

V případě silničních staveb jde o zakázky za bezmála 254 milionů korun. "Připravujeme se a mapujeme současnou situaci. Řešíme rozpočty a fázi vyfakturovaných prací. Naším cílem je udělat maximum pro to, aby se stavby dokončily," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (starostové pro Liberecký kraj). V polovině května byly podle něj vyfakturovány práce za něco málo přes 32 milionů korun, to je necelých 13 procent.

Největším silničním projektem je rekonstrukce krajské silnice druhé třídy 294 v Rokytnici nad Jizerou, jejíž součástí jsou i čtyři mosty. Brex tam zahájil podle Svitáka jen základní práce, odfrézoval vozovku, demontoval svodidla. Krajská část projektu měla být za necelých 165 milionů korun, dalšími 46 miliony korun se na projektu podílí město Rokytnice. Brex tam ale už na začátku května stavbu zastavil, lidi i techniku stáhl, materiál odvezl.

Dokončené jsou mosty ve Víchové nad Jizerou a v Záskalí dohromady za 32 milionů korun, kde by měla firma odstranit vady a nedodělky. Pracuje se na mostu přes Panenský potok v Pertolticích a také na jednom ze dvou mostů ve Veselé, ten druhý firma ani nezahájila. Stejně nezačaly práce na mostu U Jarmary v Jilemnici. Pracuje se na třech mostech na silnici ze Lvové do Kněžic, tam získal Brex zakázku společně s firmou COLAS, která podle Svitáka stavbu dokončí.

Z 90 procent jsou dokončeny práce na centru odborného vzdělávání při zdravotnické škole v Turnově, které kraj přijde na více než 51 milionů korun. "Pevně věříme, že firma stavební práce dokončí. Pokud k tomu nedojde, budeme muset vybrat nového dodavatele na zbývající část prací. Naším hlavním cílem je, aby se v novém školním roce mohli žáci učit v moderně vybaveném centru," doplnil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Nové výběrové řízení bude podle něj třeba vypsat na transformaci služeb sociální péče Tereza v Semilech, projekt za 75 milionů korun je rozestavěný.

čtk