Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má na svých silnicích sedmnáct mostů v havarijním stavu, příští rok bude rekonstruovat tři za 37 milionů korun

06. 12. 2019 | 5:54

Liberecký kraj má na svých silnicích druhé a třetí třídy 17 mostů v havarijním stavu. Jsou to méně než tři procenta z 653 mostů ve správě Libereckého kraje. Žádný z mostů zatím nebylo nutné pro dopravu uzavřít, na některých se ale musela snížit únosnost. Platí to třeba pro most na silnici druhé třídy přes Jizeru v Poniklé na Semilsku, kde musela být únosnost snížena z 80 tun na 22, řekl dnes ČTK náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silnice most foto lk
Ilustrační foto, LK

Pro příští rok plánuje kraj rekonstrukci tří mostů v havarijním stavu dohromady za 37 milionů korun. Je mezi nimi právě most v Poniklé v údolí řeky Jizery nedaleko křižovatky silnice II/290 s hlavní silnicí I/14. Tato rekonstrukce bude podle Svitáka nejnáročnější, náklady projektanti odhadují na 18,5 milionu korun. "Z původního mostu zůstanou jen kamenné pilíře, na které postaví nový most," řekl. V plánu jsou i rekonstrukce mostů v Dubé a Provodíně na Českolipsku.

Most na silnici druhé třídy v Dubé čeká demolice, stavět se tam bude nový most. Kompletní přestavba čeká i most s kamennými klenbami přes Robečský potok na silnici třetí třídy mezi Provodínem a Jestřebím. Bude tam ocelovobetonový most založený na železobetonových pilotech. "Bude-li to možné, pokusíme se získat na rekonstrukce dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury. Stavět by se mělo po celý příští rok," doplnil Sviták.

Stav mostů v kraji výrazně poznamenaly bleskové povodně v srpnu 2010. Velká voda tehdy zasáhla 198 mostů, 60 procent z nich bylo narušeno tak, že musela být omezena jejich nosnost. Kompletní rekonstrukci potřebovalo 22 mostů, devět jich voda zcela zničila. Povodeň napáchala tehdy jen na krajských mostech škody za 453 milionů korun. Na silnicích zůstaly škody za dalších 1,6 miliardy. Ke zlepšení stavu mostů v kraji přispěl půlmiliardový úvěr, který si kraj těsně před povodněmi vzal, i peníze na opravy škod.

Liberecký kraj vlastní 653 mostů, 196 z nich je dnes ve výborném či velmi dobrém stavu. Letos stavbaři zrekonstruovali šest mostů, polovinu z nich v rámci obnovy silnice 610 z Turnova na hranici se Středočeským krajem. V příštím roce zahájí kraj přípravu rekonstrukcí deseti mostů. Jsou mezi nimi třeba most v Srní u České Lípy, ve Stráži pod Ralskem, v Břevništi, přes řeku Olešku v Košťálově, přes Jilemku v Jilemnici nebo v Novoveské ulici v Jablonci nad Nisou. "Jejich obnova začne nejdřív za dva roky," řekl Sviták.

čtk