Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má za sebou asi nejstudenější noc této zimy. Na Jizerce klesla teplota pod minus 25 stupňů

07. 02. 2023 | 7:01

Liberecký kraj má za sebou zřejmě nejstudenější noc této zimy. Na Jizerce v Jizerských horách teplota dnes k ránu klesla pod minus 25 stupňů Celsia, na nedaleké Smědavě bylo skoro minus 20 stupňů. Na dalších místech v Jizerských horách i západní části Krkonoš byly minimální teploty kolem minus 15 stupňů a v nižších polohách kraje mezi minus deseti až minus 12 stupni. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Jizerky !Titulka-2020-026-Radoslaw Pelisiak-Zimní Jizerky ze Smrku
Zimní Jizerky ze Smrku, foto: Radoslaw Pelisiak

Při tak nízkých teplotách klesá účinnost soli a silnice mohou klouzat. Silničáři proto doporučují motoristům zvýšenou opatrnost. Povrchy vozovek jsou s výjimkou hor suché a vymrzlé. Na silnicích nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš ale leží zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem, místy jsou vyjeté koleje.

Přes den dnes bude v kraji podle meteorologů převážně jasno až skoro jasno, ojediněle mohou být ráno mrznoucí mlhy. Nad nulu se teplota v kraji zřejmě nedostane ani přes den. Meteorologové očekávají, že teplotní maxima budou mezi minus třemi stupni a nulou, na horách mezi minus šesti a minus třemi stupni.

čtk