Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj má za sebou mrazivou noc, Na Jizerce bylo minus 21 stupňů Celsia

09. 03. 2021 | 7:23

Liberecký kraj má za sebou mrazivou noc. Vyjasnilo se a teploty klesly k ránu pod minus pět stupňů Celsia, na horách bylo mezi minus deseti až 17 stupni Celsia a v mrazové kotlině na Jizerce v Jizerských horách minus 21 stupňů Celsia. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

jizerka 065-Rudolf Slanička-Posel jara na Jizerce
Foto: Rudolf Slanička

Na sjízdnost silnic v kraji by ale s výjimkou horských oblastí nemělo mít mrazivé počasí vliv. Silnice jsou převážně suché a vymrzlé. Zledovatělá vrstva sněhu s drtí je na silnicích nižších tříd v horských oblastech Semilska, v Jizerských horách jsou povrchy vozovek vlhké. Pro nákladní auta nad šest tun je po pondělním sněžení uzavřená silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou. V pondělí dopoledne tam v kopci uvízlo na zledovatělé silnici několik kamionů. Z preventivních důvodů a očekávaným sněžením v dalších dnech zůstane pro nákladní dopravu tato silnice uzavřená zřejmě až do poloviny března. Objízdná trasa do Frýdlantského výběžku vede po silnici 13 přes Frýdlant.

Podle předpovědi by dnes mělo být přes den oblačno až zataženo. Sněžení meteorologové nepředpovídají. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia, na horách se teplota nad bod mrazu nedostane.

čtk