Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj očekává propad daňových příjmů o 360 milionů Kč. Opoziční předvolebně laděné návrhy si ani neškrtly

27. 05. 2020 | 0:05

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj očekává kvůli koronavirové pandemii o 360 milionů korun nižší daňové příjmy. Na zhruba 90 milionů korun odhaduje propad tržeb ve veřejné dopravě. Krajští zastupitelé proto schválili snížení rozpočtu na tři miliardy korun.

krajVlajkaCelek
archivní foto Artur Irma

Opoziční návrhy si v závěrečném hlasování ani neškrtly. Pro utracení více peněz na vodu v krajině hlasovalo jen sedm krajských zastupitelů, proti bylo 13 a 22 se zdrželo.

Nápad na podporu zchudlých rodin se zalíbil pouze 10 zastupitelům, proti bylo 17 a zdrželo se 15 krajských zastupitelů.

Změna pro LK evidentně jen hledala téma pro krajské volby, aby mohla tvrdit, jak se v těžkých chvílích dokázala "starat".

uba

Aby kraj nemusel omezovat investice, využije 251 milionů z přebytku loňského roku a dalších 109 milionů musí ušetřit resorty kraje a příspěvkové organizace s výjimkou organizací sociálních a záchranné služby. Méně kraj rozdělí na dotacích.

"Zatím nechceme rušit investice," řekl na úterním jednání zastupitelstva hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Jedinou výjimkou je plánovaná výstavba parkovacího domu v sousedství krajského sídla a úprava jeho okolí, na kterou bylo v rozpočtu připraveno 120 milionů korun. Stavba zatím není připravena, aby ji bylo možné letos zahájit, peníze proto zastupitelé přesunuli do rezervy. "O tom, zda se tento projekt v budoucnu bude realizovat, nechť rozhodne nově zvolené zastupitelstvo," dodal Půta.

Svou představu o využití těchto 120 milionů měla opozice. Josef Šedlbauer z opoziční Změny pro Liberecký kraj předložil návrh, aby se 80 milionů použilo na přímou jednorázovou finanční podporu domácnostem ohroženým v souvislosti s covidem-19 propadem příjmů. Dostat by mohly 20.000 korun. Jarmila Knéblová z úřadu práce ale upozornila, že rodiny mají možnost v rámci dávek dosáhnout na bezmála trojnásobek této částky. Úřad práce v kraji zatím dostal 171 žádostí, ve zhruba 30 procentech případů dávku přiznal.

Zbylou část ze 120 milionů z odloženého projektu navrhoval Šedlbauer dát na intenzivní přípravy projektů a hlavně na samotné investice do desítek opatření na podporu krajiny, zaměřených na zadržení vody. "Vytvoří nové pracovní příležitosti vesměs pro místní občany a firmy a přínosy těchto investic budeme čerpat po desítky let," řekl. Radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj) však upozornil, že z loňských šesti milionů zbyla v programu polovina, a tak je na tyto projekty letos 14 milionů, což by mělo stačit. Žádný z opozičních návrhů v zastupitelstvu podporu nezískal.

čtk

Květnové jednání krajských zastupitelů trvalo téměř celý den, výjimečně začalo už v 10 hodin, protože na programu bylo bezmála 90 bodů. Příjemnou novinkou byl přímý přenos, který byl pořizován více kamerami a režijně pracoval s prostřihy detailů a celků. Vystupující zastupitele, stejně jako návrhy předkládající radní tak sledující mohli vidět u řečnického pultu zblízka. Občas se ale v přenosu rozjely "synchrony", takže přenášený zvuk byl rychlejší než obraz, čímž vznikaly lehce komické situace, kdy řečník už domluvil, ale vizuálně ještě "klapal" ústy.

Jednání se konalo ve velkém multifunkčním sále, držely se dvoumetrové rozestupy a zastupitelé i obsluhující personál mohli odložit roušky. Dopolední jednání s obstojnou bravurou vedla statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO), odpolední už hejtman Martin Půta (SLK), který byl dopoledne u soudu, kde si vyslechl prvoinstanční osvobozující rozsudek v cause kostela sv. Máří Magdaleny.

uba