Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj počítá v příštím roce s příjmy 3,576 miliardy korun, výdaje budou o 310 milionů vyšší

01. 12. 2021 | 14:37

Liberecký kraj počítá v příštím roce s příjmy 3,576 miliardy korun, výdaje budou zhruba o 310 milionů korun vyšší. Kraj do rozpočtu zapojí peníze, které získal navíc na daních v letošním roce. Více peněz díky tomu dostanou příspěvkové organizace, víc bude i na investice a spolufinancování projektů, na které získal kraj dotace z Evropské unie, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který dnes návrh rozpočtu zastupitelům předkládal.

Liberecky-kraj-03
Foto: Mad

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj v obavách z vývoje koronavirové pandemie úsporný rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun, do konce října byly příjmy díky dobrému vývoji už o 565 milionů korun vyšší. "Zatím nedokážeme odhadnout, jaký bude vývoj v listopadu a prosinci, předpokládáme ale, že i po zapojení těch 310 milionů do rozpočtu na příští rok skončíme s přebytkem kolem 300 milionů korun stejně jako v minulých letech," doplnil Miklík. Zbylé peníze podle něj bude kraj rozdělovat až v příštím roce.

Víc peněz dostanou díky vyšším příjmům v příštím roce příspěvkové organizace zřizované Libereckým krajem, jejichž rozpočet pro letošní rok v rámci úspor zastupitelé zkrátili o 4,6 procenta na 1,083 miliardy korun. V příštím roce by měly dostat o 193,7 milionu korun víc, což představuje celkový nárůst o 17,9 procenta. "Důvodem je zhruba šestiprocentní zvýšení mezd, víc peněz budou ale podle odhadu potřebovat i na provoz a energie," dodal náměstek.

Téměř o 146 milionů korun více bude v příštím roce na investice. "V tomto objemu je zahrnuta i částka 40 milionů korun jakožto podíl vlastních prostředků kraje na financování modernizace Krajské nemocnice Liberec," řekl Miklík. Na spolufinancování projektů podpořených z evropských fondů dá příští rok kraj přes 333 milionů korun, to je ve srovnání s letošním rozpočtem bezmála dvojnásobek. Rozpočet už podle hejtmanova náměstka počítá i s miliony na provoz zoologické a botanické zahrady, které kraj převezeme od města Liberce.

Pro letošní rok připravil Liberecký kraj rozpočet s příjmy a výdaji 3,277 miliardy korun, ve skutečnosti hospodaří s objemem peněz výrazně vyšším. Celkově už příjmy kraje překročily 12,929 miliardy korun, výdaje zatím byly zhruba o 1,849 miliardy korun nižší. Důvodem vyšších příjmů jsou evropské dotace, ale také dotace pro školství a sociální služby, které účty kraje jenom "protékají".

čtk