Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj podpoří obnovu Riedlovy vily v Desné, historické brusírny nebo kostela v Liberci

21. 07. 2024 | 12:20

Individuálními dotacemi podpoří letos Liberecký kraj obnovu střech Riedlovy vily v Desné a kostela Božského srdce Páně v areálu bývalého kláštera řádu svaté Voršily v Liberci a také dalších oken v areálu sklárny v Harrachově. Rozdělí jim 2,5 milionu korun, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Obnovu památek podporuje podle ní Liberecký kraj dlouhodobě.

desna riedlova-vila 03
Riedlova vila v Desné. Foto z https://mesto-desna.cz

"Máme k tomu dotační program, ve kterém letos rozdělujeme necelých 22 milionů korun. Poskytujeme také individuální dotace, na těch už jsme rozdělili dalších 18 milionů korun, je to nejvíc za posledních osm let," doplnila Vinklátová. Letos tak zatím kraj dal na podporu obnovy památek zhruba o 18 procent víc než loni, kdy rozdělil přes 34 milionů. "Jsem moc ráda, že majitelé objektů možnost získat peníze na obnovu vnímají jako výrazný impuls proto, aby nenechali památky chátrat a postarali se o jejich modernizaci," dodala náměstkyně.

Největším podpořeným projektem je druhá etapa rekonstrukce střešního pláště Riedlovy vily v Desné na Jablonecku, která přijde na více než sedm milionů korun, kraj na ni přispěje milionem. "Riedlova vila v Desné je romantické historizující sídlo, které si nechal v letech 1893–1894 postavit na místě bývalé sklářské dílny sklářský podnikatel Josef Riedel mladší, v současnosti je ve vile městské kulturní, vzdělávací a informační středisko, školka, stálá expozice historie Desné a jsou tam uložené městské kroniky," řekla náměstkyně.

Milion dá kraj také na opravu střechy kostela v areálu bývalého kláštera řádu svaté Voršily v Liberci, první etapa přijde na více než čtyři miliony korun. "Budovy konventu a dívčí školy uzavírají ze tří stran čtvercové nádvoří, dnes je tam poliklinika," řekla Vinklátová. Už čtvrtou etapou pokračuje obnova oken památkově chráněné brusírny v areálu sklárny v Harrachově. V budově z konce 19. století se dochovala původní technologie s brusičskými stánky s pohonem transmisemi od vodní turbíny. Brusírna je stále funkční a místní skláři tam stejně jako před lety brousí skleněné díly lustrů a leští sklenice.

Liberecký kraj obnovu památek dlouhodobě podporuje, v rámci individuálních dotací přispěl za posledních osm let na 68 projektů, na něž rozdělil bezmála 72,57 milionu korun. Mezi obnovené památky patří například areál poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem nebo bývalá sušárna chmele v Dubé.

čtk