Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj podpoří vznik dvou dokumentárních filmů o Jizerských horách a horolezci Rakoncajovi

06. 06. 2019 | 10:20

Částkou 300 tisíc korun podpoří Liberecký kraj natočení dvou dokumentárních filmů. Na svém jednání to schválila Rada Libereckého kraje.

Jizerky menší 2017-001-Peter Mayer-Znejici tisina
Foto: Peter Mayer

Díky podpoře vzniknou filmy, které se svým tématem dotýkají území Libereckého kraje a budou jej tak propagovat. Podpora filmových produkcídobrý vliv na rozvoj takzvané filmové turistiky, která je ve světě i u nás čím dál populárnější. To platí především u hraných filmů. Ty dokumentární zase uchovávají obraz o krajině, člověku nebo nějakém fenoménu v konkrétním čase. A to je velmi cenné,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dotaci kraj poskytne na produkci audiovizuálních děl, jejich přípravu i vlastní natáčení
v exteriérech, interiérech nebo ateliéru.

Dvěma sty tisíci korun přispěje Liberecký kraj na natočení celovečerního dokumentárního filmu Jizerské hory – Putování po fenoménech. Snímek vzniká ve spolupráci s Českou televizí v rámci filmového projektu Poznej krásy naší země a navazuje na úspěšný dokument Krkonoše, který byl uveden do kin v Česku a v Německu v roce 2017.

Druhým dílem bude sportovní dokument o zlaté éře českého horolezectví v popředí s Josefem Rakoncajem, jednou z největších postav československého horolezectví. Dokument ponese příznačný název Rakoncaj a umožní divákům pohled na dlouhou životní pouť této osobnosti zasvěcenou horolezectví.

Josef RakoncajAutoři použijí autentické materiály z unikátní soukromé sbírky Josefa Rakoncaje, které v některých případech nebyly nikdy zveřejněny. Jedná se o záběry mapující vývoj horolezeckých expedic v průběhu několika desetiletí, ať už to byly například Rakoncajova účast v mnohočlenných československých a zahraničních expedicích nebo jeho sólové výstupy.

LK/Jan Mikulička