Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj pořídí dalších 25 externích defibrilátorů, za posledních pět let zachránily 85 životů

15. 05. 2024 | 12:21

Liberecký kraj pořídí dalších 25 automatizovaných externích defibrilátorů (AED). Síť zařízení, která pomáhají zachraňovat životy, buduje kraj od roku 2017. Defibrilátory postupně vybavil dobrovolné hasiče, policisty a strážníky, jsou ale také třeba na některých hradech a zámcích nebo turistických cílech, které jsou pro záchrannou službu hůř dostupné. Jen za posledních pět let pomohly zachránit 85 životů, řekl dnes ČTK krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

defibrillator-809447 1280
Ilustrační foto

Laické defibrilátory zvyšují šanci na přežití v případě srdečních obtíží a bezvědomí, pátá etapa projektu přijde na 3,65 milionu korun, které kraj uvolní z krizového fondu. "Při záchraně lidského života jde mnohdy o vteřiny, v současné době je přístrojů AED v Libereckém kraji rozmístěno přes 100. Takzvaní first respondeři z řad policie, profesionálních i dobrovolných hasičů, horské služby a některých městských policií jsou s tímto přístrojem u pacienta často dřív než zdravotničtí záchranáři. Tím významně zvyšují jejich šance na přežití a také na kvalitní život," doplnil Richter.

Záchranná služba se na místo dostává v průměru do osmi až devíti minut od zavolání, ve 40 procentech případů ale může doba přesáhnout deset minut. "S každou minutou se snižuje šance postiženého na přežití o sedm až deset procent," řekl mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. Díky vybavení policistů a hasičů se tak šance pacientů na záchranu zvyšují, podle statistik použijí některý z nich prakticky denně. Přístrojem nemůže pacientovi ublížit ani úplný laik, defibrilátor automaticky sám vyhodnocuje potřebnost zásahu.

Peníze podle Richtera poslouží nejen k nákupu 25 přístrojů, ale také 65 baterií a 80 nových obalů, část peněz je určena na proškolení lidí, kteří budou defibrilátory obsluhovat. "Součástí páté etapy je i nákup pohotovostních brašen 'Panik', které budou obsahovat základní vybavení, a to například pro zástavu masivního krvácení. Budou jimi vybaveny sanity záchranné služby a záchranáři je v případě potřeby na místě události předají ostatním členům záchranného systému. Podobný projekt zatím v Česku není," dodal radní.

Největší počet přístrojů AED pořídil kraj v letech 2017 a 2018, kdy policii, profesionálním a dobrovolným hasičům a horské službě předal 80 externích defibrilátorů za více než pět milionů korun, v dalších fázích se systém rozšiřoval, včetně aktuálního nákupu už do něj kraj dal přes deset milionů korun. Pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků Libereckého kraje byly pro umístění AED vytipovány i špatně dostupné horské chalupy a pět nejnavštěvovanějších kulturních památek. Defibrilátor je tak třeba na Ještědu, v bufetu na Knajpě, na Hřebínku, na Vosecké nebo Vrbatově boudě.

čtk