Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj poslal na poslední chvíli ještě tři připomínky kvůli rozšíření Turówa

16. 07. 2019 | 17:45

Prodloužená lhůta pro podávání připomínek k plánovanému rozšíření těžby v polském hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice skončila v pondělí. Liberecký kraj na poslední chvíli poslal ještě tři připomínky. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (SLK). Ministerstvo pro životní prostředí (MŽP) obdrželo celkem asi 5000 připomínek v rámci přeshraničního posuzování dopadů na životní prostředí.

turow TvLKturow2 menší
Foto: Artur Irma

Jedna z námitek kraje se týká schválené změny územního plánu polské Bogatyně, postup považuje kraj i MŽP za nezákonný. Druhá připomínka se týká požadavku, aby se veřejné projednání záměru rozšíření těžby konalo na českém území a v českém jazyce. "Dovolím si tvrdit, že většina těch dopadů na životní prostředí a život obyvatel se bude týkat české strany hranice," uvedl hejtman. Podle informací kraje chce polská strana veřejné projednání mít jen v Bogatyni, mělo by být někdy v září. Třetím požadavkem kraje je, aby v závěrech dokumentace EIA bylo uvedeno, jak se bude v budoucnosti postupovat s vyhodnocováním výsledků z průběžného monitoringu vlivu těžby na okolí. "Pokud nebude dokumentace EIA o požadavky kraje doplněna, tak požadujeme zamítavé rozhodnutí," dodal hejtman.

Hnědouhelný důl v Polsku zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu Turów. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Rozšířit by se měl důl až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z německé Žitavy do Bogatyně. V Česku jsou nejblíže Uhelná, Václavice, Oldřichov na Hranicích a Hrádek nad Nisou. Obyvatelé z příhraničí se obávají ztráty vody, zvýšení hluku a také prašnosti. "Už nyní jsou v Uhelné překračované hlukové limity," uvedl hejtman. Aby měl kraj pro to důkazy, chce začít v Uhelné hluk začít měřit.

Kraj má ve svém snažení podporu MŽP. "My chápeme, že pro Polsko je to velmi významný záměr, ale my budeme hájit samozřejmě velmi tvrdě zájmy našich lidí, kteří tím záměrem mohou být postižení," řekl dnes novinářům ministr Richard Brabec (ANO).

čtk