Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj předčasně splatí úvěr na obnovu silnic, ušetří tím přes 30 milionů korun

22. 06. 2022 | 5:00

Liberecký kraj předčasně splatí úvěr na rekonstrukce silnic, který měl splácet do roku 2026, rozhodli o tom  krajští zastupitelé. Kraj si to může dovolit díky vyšším daňovým příjmům, které v souvislosti s inflací a vyššímu výběru DPH vzrostly o více než 294 milionů korun.

silnceLK
Foto: FB Silnice LK

Díky předčasnému splacení úvěru ušetří kraj přes 30 milionů korun na úrocích, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který materiál na posledním předprázdninovém jednání krajským zastupitelům předkládal.

Liberecký kraj v minulých letech splatil většinu svých dluhů. Ještě na začátku roku 2014 dlužil 1,152 miliardy korun, většinu si půjčil na rekonstrukce svých silnic a mostů. Půlmiliardový úvěr na mosty doplatil loni i díky dvěma mimořádným padesátimilionovým splátkám v letech 2016 a 2018. Na začátku letošního roku tak zbývalo splatit 234 milionů korun z tři čtvrtě miliardy, kterou si kraj půjčil v roce 2006 na rekonstrukci silnic druhých a třetích tříd.

Na splátky jistiny úvěru na rekonstrukci silnic dává kraj ročně necelých 47 milionů korun a k tomu platí úroky. Poslední splátku by měl zaplatit v roce 2026. Úvěr má ale podle Miklíka velmi nevýhodné úročení, které je vázané na mezibankovní sazbu PRIBOR. "Když jsme tento materiál připravovali, byla dvanáctiměsíční sazba PRIBOR na 6,5 procenta, teď už je nad sedmi," řekl Miklík. K původně plánované splátce tak kraj přidá dalších bezmála 187,471 milionu korun.

Na začátku března Liberecký kraj podepsal nový úvěr 1,3 miliardy korun, který je určený na financování stavby nového pavilonu urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice Liberec. Rozdělený je na dvě části a kraj ho nemusí vyčerpat celý. Použít musí nejméně 700 milionů korun, které se budou úročit fixní sazbou 2,698 procenta. U zbylých 600 milionů je pohyblivý úrok daný tříměsíční mezibankovní sazbou PRIBOR (aktuálně 6,6 pct) sníženou o 0,251 procenta. Kraj počítá s čerpáním úvěru v letech 2022 až 2025, od roku 2026 by ho pak měl deset let rovnoměrně splácet.

"My si tím předčasným splacením vytvoříme tříletou pauzu, kdy nebudeme splácet úvěr na silnice a ještě nebudeme splácet úvěr na nemocnici, kraj si tím v této nejisté době vytváří rezervu, která by mu měla pomoci financovat očekávaný nárůst plateb za energie," doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Kraj podle něj očekává v příštím roce nárůst plateb za elektřinu a plyn úřadu a krajských organizací až na více než trojnásobek.

čtk