Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj schválil dotace ve výši 15 milionů korun na projekty v oblasti životního prostředí

12. 08. 2022 | 18:27

Kraj podpoří ze svého dotačního fondu desítky projektů, které pomohou zadržet vodu v krajině a zlepšit podmínky pro zemědělce, včelaře a zpracovatele regionálních potravin. O poskytnutí dotací rozhodla na svém červencovém jednání krajská rada a musí je projednat ještě krajští zastupitelé na svém srpnovém jednání. Připraveno je celkem 15 milionů korun.

tůň soustava tůní Vaclavice - Brodsky - 3
Foto: LK

Největší část peněz putuje na retenční opatření v krajině a zeleno-modrá opatření v sídlech. V Jizerských horách bude podpořena obnova Národní přírodní rezervace Rašeliniště Jizery, které je významným přirozeným zdrojem vody a zároveň unikátním biotopem. V Srnčím dole v Jablonci nad Nisou vznikne soustava tůní a zasakovacích pásů, které pomohou napravit historicky nevhodné odvodnění zdejšího přírodního sportovního areálu a zvýší rekreační potenciál této příměstské lokality.

„Na opatření pro zadržení vody v krajině jde více než 12 milionů korun. Peníze dostanou nejen obce a místní environmentální neziskové organizace, ale i zemědělci, které je nejčastěji využijí na vytváření tůní, zakládání mezí, výsadbu remízků a další protierozní opatření. Mezi podpořenými jsou ale i projekty na zadržování vody v lesích,“ uvedl radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek.

Foto: LKDalší více než 3 miliony korun poputují z Dotačního fondu Libereckého kraje na podporu včelařství, lokální zemědělské produkce a života na venkově. Včelařské dotace jsou směřovány zejména ke zkvalitnění chovu včelstev, prevenci nemocí včel a zlepšení opylovací služby na kulturních i planě rostoucích rostlinách. V oblasti zemědělství byly podpořeny projekty, které kromě produkce potravin zajišťují i ekosystémové funkce, předcházejí erozi, zachovávají a obnovují zdravou půdu, podporují biodiverzitu a udržují krajinný ráz.

„Liberecký kraj je místem pramenících řek, krajinou s unikátními přírodními hodnotami a velmi čistým životním prostředím. O to vše je třeba společně pečovat, tak aby zdejší kraj byl nadále dobrým místem k životu. Proto je environmentální oblast jednou z priorit dotačního fondu,“ uzavřel radní Židek.

LK/Filip Trdla