Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj se přidá k žádosti o odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petra Rafaje

12. 08. 2020 | 10:54

Liberecký kraj se připojí k návrhu Ústeckého kraje na odvolání předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petra Rafaje. Zároveň podporuje, aby se změnil systém v odvolacím řízení na antimonopolním úřadu. Novinářům to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecky-kraj-04
Foto: Mad

"Aby o odvoláních nerozhodovala jenom jedna osoba, ale ideálně grémium nebo kolegium," uvedl hejtman. Kraj podle něj podporuje názor Transparency International a dalších organizací, že je nutné, aby byla omezena současná nadměrná koncentrace rozhodovacích pravomocí v rukou jednoho člověka.

Odvolání Rafaje chce navrhnout prezidentovi Miloši Zemanovi po dovolené premiér Andrej Babiš (ANO) s vicepremiérem Janem Hamáčkem (ČSSD). K Rafajovu odvolání vyzvaly neziskové organizace a také Ústecký kraj. Odvolání šéfa antimonopolního úřadu je v kompetenci prezidenta. Rafaj v prohlášení pro média už dříve uvedl, že respektuje pravomoc vlády jeho odvolání navrhnout, ale nedomnívá se, že by pro jeho odvolání byly splněny podmínky stanovené zákonem o působnosti ÚOHS.

Fungování antimonopolního úřadu kritizuje vedení Libereckého kraje dlouhodobě. Ve výzvě, kterou zašle vládě, uvede i důvody pro odvolání Rafaje. "Uvádíme tam naše dva konkrétní případy, ve kterých nám dal nakonec po několika letech za pravdu i Krajský soud v Brně," uvedl Půta. Jedním z nich bylo podle něj rozhodnutí o zadávacím řízení na nový odbavovací systém do autobusů. ÚOHS loni zadávací řízení zrušil a zakázal uzavřít s vítězem smlouvu. Druhý případ se týká zákazu nákupu akcií ČSAD Liberec, které chtěl získat Liberecký kraj.

"Jsme dlouhodobě znepokojeni přístupem Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a jeho stávajícího předsedy v oblasti přezkumu veřejných zakázek. Jejich postupy vykazují znaky svévole, nepředvídatelnosti, nezávislosti a nestrannosti. Tím způsobují neúměrné průtahy v procesu zadávání veřejných zakázek a zadavatelům tak brání poptávat to, co potřebují," dodal Půta.

Předsedou ÚOHS je Rafaj od 9. července 2009, pro druhé funkční období prezident bývalého poslance sociální demokracie jmenoval v červnu 2015. Za necelý rok tak Rafajovi vyprší druhý šestiletý mandát, potřetí už jmenován být podle zákona nemůže.

čtk