Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj v soutěži o Památku roku zastupuje v obou kategoriích Dubá

19. 03. 2023 | 16:43

Liberecký kraj v soutěži o Památku roku 2022 zastupuje v obou kategoriích Dubá z Českolipska. Konkrétně jde o tesané skalní sklípky a sušárnu chmele, které město několik posledních let opravuje. Vyplývá to z údajů na webu organizátorů soutěže, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska.

DUBÁ3
archivní foto

V soutěži se posuzují opravy provedené na historických objektech v předchozím roce. Hlásit se do ní mohou i majitelé objektů, které kulturní památkou nejsou.

V kategorii projektů do dvou milionů korun se Dubá snaží uspět s obnovu vstupních portálů skalních sklípků, které jsou v ulicích Sadová a Jana Roháče. Do svahů byly sklípky vyhloubeny někdy kolem poloviny 19. století a od roku 2010 patří celý soubor 55 sklepů mezi kulturní památky. Dnes se užívají, stejně jako v dřívějších dobách, k uchovávání potravin. Město Dubá vstupní portály postupně opravuje od roku 2013. Loni jich v obou ulicích opravilo osm, což si vyžádalo přes 1,2 milionu korun. Na jejich obnovu přispělo i ministerstvo kultury a kraj.

V kategorii velkých projektů Dubá přihlásila obnovu sušárny chmele, která patří mezi nejhodnotnější zachované stavby spojené s chmelařstvím v Evropě. Pochází z 60. let 19. století a výjimečná je zejména použitím válcových sušicích věží, které bylo převzato z Anglie. Se záchranou zchátralého objektu začalo město v roce 2017 a poslední etapa by se měla dělat letos. Loni přišly na řadu práce v interiérech, které zahrnovaly tesařské, truhlářské, elektroinstalační a další stavební práce. Sušárna by měla nově sloužit jako sezonní multifunkční kulturní zařízení, které bude obsahovat stálou expozici o chmelařství a dalších fenoménech regionu. Bude tam i letní scéna pro pořádání koncertních a divadelních představení či malých festivalů.

Soutěž Památka roku je vyhlašována od roku 2013. Za předchozí rok se vítězi staly pražský městský dům na adrese Truhlářská 8 a pavilon bývalé střelnice Lázní Evženie v Klášterci nad Ohří.

čtk