Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj využije od léta příštího roku v dopravě odbavovací systém z Prahy, roční náklady budou 15 milionů

17. 07. 2019 | 15:25

Liberecký kraj nebude vytvářet vlastní nový odbavovací systém pro příměstskou autobusovou dopravu. Místo toho využije ten, který používá v dopravě Praha a Středočeský kraj. Pořizovací náklady jsou srovnatelné, spolupráce s pražským systémem ale nabízí větší možnosti rozvoje do budoucna, řekl dnes ČTK Jiří Hruboň, ředitel společnosti Korid LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji. Nový systém například umožní nákup časového kuponu přes internet, což nyní nelze.

TvLKdopravnipodnik7 menší
Foto: Artur Irma

Roční náklady na provoz nového systému kraj odhaduje na 15 milionů korun, jeho pilotní spuštění plánuje na léto příštího roku. "Chceme využít toho, že Praha a Středočeský kraj jsou ve stadiu, kdy pokročilé technologie využívají a tvoří," řekl dnes novinářům náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (SLK).

Liberecký kraj nepřevezme systém kompletně, ale využije jen některé jeho části. "My se budeme snažit zachovat, co máme lepší, a aplikovat to, co přináší pražské řešení," řekl Hruboň. I po zavedení nového systému například zůstane zachovaná krajská karta Opuscard, na kterou lze nahrát předplatné nebo ji lze využít jako elektronickou peněženku. "Cestující jsou velice konzervativní. Opuscard zůstane, zůstane i elektronická peněženka, protože tu třeba Praha nemá," uvedl jednatel Koridu LK.

Po zavedení nového systému cestující podle něj například získají mobilní aplikaci, která umožní vyhledat si spojení a zároveň objednat jízdenku. "Samozřejmostí tam budou platby kartou a bude možné i využít e-shopu. To považujeme za jednu z největších nedostatečností stávajícího systému, že si lidé nemohou koupit třeba časový kupon přes internet, ale musí chodit do kamenných prodejen nebo si ho kupovat při nástupu do vozidla a zdržovat celý nástup," dodal Hruboň.

Kraj chce v rámci modernizace odbavovacího systému pořídit do autobusů také nová odbavovací zařízení, která by měla umožnit použití nejen krajské karty, ale také běžných platebních karet i chytrých telefonů. Zakázku za téměř 50 milionů korun ale zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Podmínky byly podle úřadu kromě jiného v rozporu se zásadou transparentnosti, kraj s tím nesouhlasí a podal správní žalobu.

čtk