Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj žádá na sociální služby pro příští rok miliardu Kč, je to o 40 procent více než letos

05. 06. 2019 | 15:50

Ve sněmovně se skloňuje cifra 2,5 miliardy na dofinancování sociálních služeb. Částka ale zdaleka nemůže stačit. Vždyť na zajištění sociálních služeb žádá jen Liberecký kraj více než 997 milionů korun, což to o 40 procent více, než požadoval na letošní rok. Bezmála miliardu kraj požaduje pro příští rok.

postižený
Ilustrační foto

Rostou ceny a také náklady na energie, 50 milionů bude stát zvýšení mezd. Končí navíc i financování některých projektů z evropských peněz, a pokud je chce kraj zachovat, musí na ně žádat peníze. Zhruba 110 milionů korun představují plány obcí na rozšíření služeb pro příští rok, i s nimi je třeba počítat, řekl dnes novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Na letošní rok žádal kraj na zajištění 223 služeb pro 112 poskytovatelů 712 milionů korun. Dostal jen 626 milionů, což je zhruba 88 procent. "K tomu se ale přidalo rozhodnutí vlády, která těsně před Vánoci zvýšila příspěvky zdravotním sestrám a pracovníkům v přímé péči. Všechny rozpočty už ale byly naplánované a pro nás to tak znamená další výpadek ve výši 55 milionů korun, které teď žádáme od státu," uvedl náměstek pro sociální věci Pavel Svoboda (ČSSD).

Liberecký kraj je zřizovatelem 19 zařízení sociálních služeb, jejichž služeb využívá téměř 1700 lidí. Jde většinou o pobytová zařízení, která zajišťují 80 procent lůžkové péče v kraji. Liberecký kraj letos na provoz svých organizací dává 142 milionů korun, o sedm milionů víc než loni. Dalších deset milionů jde na předfinancování sociálních služeb na začátku roku. Pokud stát peníze, které sociálním službám chybí, nepřidá, bude je muset dát kraj. "Bylo by to na úkor investic," dodal Svoboda.

čtk, lo