Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj zajistí od 12. prosince autobusové spojení z Rumburku přes Českou Lípu do Prahy  

02. 12. 2021 | 13:34

Autobusové spojení z Rumburku přes Českou Lípu do Prahy, které na konci listopadu ukončil soukromý dopravce Quick Bus, zajistí od 12. prosince se změnou jízdních řádů Liberecký kraj. Plánuje v úseku linku 400, která bude mít stejné dojezdové časy jako předchozí dopravce, a to přibližně půldruhé hodiny, řekl dnes ČTK mluvčí krajského úřadu Filip Trdla. Z Rumburku bude podle jízdního řádu vyjíždět ranní spoj ve 4:35, několik dalších pojede z Varnsdorfu.

autobus cestující
Ilustrační foto

"Pro cestující, a ti jsou v této situaci nejdůležitější, zajistí Liberecký kraj ve spolupráci se Středočeským krajem celodenní a celotýdenní nabídku spojení. Část linek bude vedena také z Ústeckého kraje, přičemž Liberecký kraj již v minulosti navíc nabídl možnost rozšířit nabídku o autobusy směrem na Varnsdorf," doplnil náměstek libereckého hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Společnost Quick Bus ukončila přímé autobusové spojení ze Šluknovského výběžku 29. listopadu. "Dopravní úřad Libereckého kraje se rozhodl zařadit úsek trasy linky po Libereckém kraji do kategorie závazkových, tedy dotovaných služeb, a výkonem této služby, mimo jiných, pověřil ČSAD Liberec a z části i privátní společnost ČSAD Česká Lípa. Nám pak do licence, nezbytné pro provozování autobusové linky, stanovil omezující parametry, které nám zakazují přepravovat cestující od Svoru až po Prahu, a to bez výjimky. Za této situace je pro nás provoz této linky naprosto ekonomicky nemožný," uvedla firma na svých webových stránkách.

Liberecký kraj vinu na ukončení provozu odmítá. "Dopravce s námi ani nekomunikoval, své spoje rušil a obnovoval bez předchozího projednání s krajem. V době lockdownu bychom pro tento postup měli pochopení, ale nerozumíme tomu, proč dopravce nenavázal po obnovení dopravy na naši předchozí komunikaci. Současně ani nerozumíme tomu, proč v rámci licenčního řízení již nereagoval na nabídku společnosti KORID LK koordinovat trasu jejich linky tak, aby nebyla posuzována jako souběžná," řekl Sviták.

S novým jízdním řádem převezme zajištění regionální dopravy na Českolipsku krajský dopravce ČSAD Liberec. Za zajištění dopravy po území Šluknovského výběžku je odpovědný Ústecký kraj, se kterým Liberecký kraj situaci nyní řeší. "Připravili jsme návrh upraveného jízdního řádu pro kolegy z Ústeckého kraje a nyní bude tedy záležet na nich, jaký zvolí další postup," dodal Otto Pospíšil, jednatel společnosti KORID LK, která je koordinátorem dopravy v Libereckém kraji.

čtk