Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký kraj zasáhla vpodvečer silná bouřka, voda zaplavila nájezd na dálnici

10. 07. 2024 | 20:28

AKTUALIZOVÁNO: Liberecký kraj zasáhla v podvečer silná bouřka. Ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku spadlo podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) během dvou hodin přes 68 litrů vody na metr čtvereční, jen o málo méně v Chotyni na Liberecku. Silné srážky zasáhly i Jablonec nad Nisou a Jizerské hory, Jablonné v Podještědí nebo Český Dub. V Hodkovicích nad Mohelkou provázely bouřku až třícentimetrové kroupy, řekla ČTK krajská mluvčí hasičského záchranného sboru Eva Klímová.

hasiči kroupy GSJT6WkXYAARapP
Foto: X/HZS LK

Za tři hodiny od 18:00 vyjížděli podle Klímové hasiči k 72 událostem typu technické pomoci v souvislosti s bouřkou, nejvíc zasažené bylo Liberecko, Jablonecko a část Českolipska. "Z 80 procent šlo o čerpání vody, v menší míře o popadané stromy, teď už se situace uklidnila," doplnila mluvčí. Zřejmě největší škody napáchaly až třícentimetrové kroupy v Hodkovicích nad Mohelkou. "U jednoho bytového domu tam kroupy ucpaly odtokové kanálky ze střechy a poškodily i světlíky na střeše a do domu začalo zatékat, hasiči to zabezpečili plachtou," dodala Klímová.

Hasiči čerpali vodu nejen ze zatopených sklepů, ale i silnic. U Rádelského Mlýna zaplavila voda po bouři na mimoúrovňové křižovatce nájezd ze silnice I/65 od Jablonce nad Nisou na rychlostní silnici R35 ve směru na Prahu. Voda zaplavila také Mimoňskou ulici v Doksech na Českolipsku pod viaduktem, vytvořila se tam velká kaluž, kterou osobní auta nemohla projet. Obě místa jsou už ale opět průjezdná. Popadané stromy zablokovaly silnice v Hrádku nad Nisou, Rynolticích, Jablonném v Podještědí a nedaleké Stráži pod Ralskem.

Bouřka zvedla hladinu Lužické Nisy, v Proseči nad Nisou se během půl hodiny dostala hladina z 83 centimetrů na 118 a překročila tak úroveň prvního povodňového stupně, který se vyhlašuje na 90 centimetrech. Rychle se však vrátila do normálu. Vlna se posunula po toku Lužické Nisy do Liberce, kde se také řeka dostala na první stupeň, který se tam vyhlašuje při dosažení 85 centimetrů. Nisa v Liberci kulminovala kolem 20:40 na 115 centimetrech a rychle opadá.

čtk