Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí hygienici na táborech řešili jedno hromadné onemocnění zažívacími potížemi

19. 08. 2020 | 13:09

Hygienici v Libereckém kraji řešili letos v létě zatím jedno hromadné onemocnění na dětských táborech, ale bez závažnějších následků. Průběh letní dětské rekreace jinak hodnotí jako klidný a v první polovině srpna nebyl na táborech žádný případ onemocnění covid-19.

jídlošpagety
ilustrační foto

Pochybení zjistili hygienici jen v ojedinělých případech, při kontrolách táborů uložili sedm pokut za 6700 korun. V tiskové zprávě Krajské hygienické stanice v Liberci to dnes uvedla krajská ředitelka odboru hygieny dětí a mládeže Kateřina Hochmalová.

Hromadné onemocnění řešili hygienici na zotavovací akci na Jablonecku, kde měla zažívací potíže zhruba polovina ze 47 účastníků. Někteří zvraceli, jiní měli průjem či bolesti břicha bez teploty. "Byla jim poskytnuta lékařská péče, nikdo nebyl hospitalizován. Všichni byli do druhého dne v pořádku a nikdo další neonemocněl," uvedla Hochmalová. Podle dosavadního zjištění hygieniků šlo zřejmě o onemocnění virového původu.

V Libereckém kraji se letos v létě do konce srpna uskuteční 285 táborů a jiných podobných akcí, na nichž by se ve 412 turnusech mělo rekreovat skoro 18.500 dětí. Do poloviny srpna nemuseli hygienici zakázat žádný dětský tábor a nezjistili žádný neohlášený. Zjištěné nedostatky se týkají hlavně stravování, konkrétně hygienici objevili dodatečně zamrazené potraviny, potraviny s prošlou dobou spotřeby či nevhodně skladované. Třeba v potocích, které pro tento účel využívají stanové tábory s polní kuchyní. "Při kontrole takového způsobu skladování jsme zjistili, že teplota potoka byla necelých 18 stupňů Celsia. A vodoteč tak nezajistila bezpečné skladování citlivých potravin, kterými jsou například mléčné produkty či uzeniny, které mají být skladovány do deseti stupňů Celsia," dodala Hochmalová.

čtk